• Članak
  • Komentari 1
  • Share
  • Tweet4

Boja Čirjak gotovo umrla od ugriza crne udovice

Boju je pauk ugrizao u okolici Zadra gdje crna udovica godišnje ugrize sedam osoba. Srećom na vrijeme je primila serum kojega ljeti zna nestati

Subota, 22. 7. 2006. u 14:34    Piše: Rozeta Bogeljić
Bolove je pratilo grčenja svih mišića na tijelu, sjeća se Boja Čirjak, pa čak i onih maternice. Uz to osjećala je mučninu i glavobolju, počela se jako znojiti, pojačano joj se lučila slina i suze, a pojavio joj se i pritisak u grudima, anksioznost. Porastao joj je tlak i ubrzano kucalo srce, natekle su joj očne vijeđa, a lice je zbog grčenja muskulature poprimilo bolan izraz.
- Kopala sam kad me nešto pecnulo u desnoj nozi. Nisam shvatila o čemu se radi dok kroz deset minuta nisu počeli neizdrživi bolovi po cijelom tijelu - prisjeća se nesretna Raštevićanka. Na zarazni odjel zadarske Opće bolnice došla je potpuno napeta trbuha i u grčevima.
- Sva je sreća da se brzo reagiralo pa nije bilo težih posljedica. Poljoprivrednike, ali i izletnike u zadarskom zaleđu treba upozoriti da se pripreme za odlazak ljeti u prirodu - pojasnio je dr. Miro Morović, liječnik zaraznog odjela zadarske Opće bolnice.
Priprema za odlazak u prirodu znači odijevanje svjetlijih dugih hlača na kojima će se vidjeti tamni pauk te korištenje rukavica ako se bere cvijeće ili druge biljke. Isto tako, treba imati cipele, a ne sandale.
Prema pričanju žrtava crne udovice, bolovi koje izaziva njezin ubod jači su od svih, a mogu završiti i smrću. Seruma je za dvije ugrizene poljoprivrednice lani bilo, no događalo se i da ga nema.

POČINJE PECKANJEM PA SLIJEDE STRAVIČNI BOLOVI

Crna udovica ima od nula do 17 crvenih točaka po leđima, a postoji i tzv. lažna crna udovica, koja ima narančasti polumjesec na zadku. Kod prave crne udovice ubada starija ženka, koja ujesen umire i ostavlja tri do pet loptastih zapretaka ili čahura s mladima. Ubod zna biti i neprimjetan, katkad ga prati peckanje, a poslije se javljaju strašni bolovi.

OTROVNE ZA SVE, POSEBNO ZA PARTNERA

Ženka crne udovice najotrovniji je europski pauk čiji ugriz može ubiti čovjeka ako je riječ o kroničnim bolesnicima ili starijim osobama. Puno je opasnija, međutim, za svog partnera, koji nakon parenja obavezno - umire.

NAJVIŠE U ISTRI, KOD ZADRA NAJVIŠE NAPADA

U Hrvatskoj najviše crnih udovica ima u Istri, no u posljednje četiri godine, čini se, nije bilo napada na ljude koji bi izazvali teže posljedice. U okolici Zadra napadi su redoviti. Na godinu ih je između pet i sedam, a osim u zadarskom zaleđu, događali su se i na otocima, primjerice 2003. na Pašmanu.
Kako ugrizi crne udovice izazivaju strašne bolove po cijelom tijelu, znalo se događati da kirurzi operiraju ugriženog misleći kako je riječ o upali slijepiog crijeva ili nečemu sličnom.
Nakon ugriza crne udovice prava je terapija serum koji se proizvodi od paukova otrova pa u takvom slučaju treba što prije doći do liječnika.

Tagovi: tsussž, boja čirjak, crna udovica, pauk, otrov, 22.07.06.

Izdvojeni komentari 1 komentara Pogledaj sve komentare
03.07.2008., 00:13

maya0007france: tek sad sam vidjela slike (neuvecane) te vam priznajem da ih nisam zamisljala tako \"male\" !! Naime, cini mi se da sam ih u osnovnoj skoli vidjela 3 put vece i bez velikih crvenih tocki .... pitaj Boga sta su nam uopce bili pokazali u Remetincu ....?! Nego sad se pitam da li ih na Hvaru ima ...? ;-) ja bum sa vrtnim visokim cizmama po Hvaru ;-)) tak da cete si reci gle ovo mora da je maya0007! ....... prikaži sve

Ne slažeš se? Komentiraj!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).
Ostalo

Zatvori / Otvori toolbar