Obavijesti

Tech

Komentari 50

Dalmatinci uživali u pomrčini, u Zagrebu se nije mogla vidjeti

Dalmatinci uživali u pomrčini, u Zagrebu se nije mogla vidjeti
68

Stručnjaci upozoravaju da se moraju zaštititi oči. Pomrčinu se najbolje mogla vidjeti u Dalmaciji, a trajala je tri sata. Mjesec je oko 9 sati pokrio 75 posto Sunca

VIDEO

Prva od očekivane četiri ovogodišnje pomrčine Sunca počela je u utorak oko 7 sati diljem Europe, a njen završetak dogodio se oko 11. Zbog lošeg vremena nije bila vidljiva iz cijele Hrvatske. U mnogim zemljama otkazan je prijenos uživo zbog loše vidljivosti. Čitatelji su snimili pomrčinu sunca u Splitu, Kaštel Sućurcu i okolici Varaždina. Lijepo vrijeme omogućilo je Puljanima i Riječanima da prate pomrčinu, a bila je vidljiva i u Sarajevu.

Zbog dobrog vremena, Španjolci su mogli pratiti pomrčinu, a njen razvoj se mogao pratiti na stranici Astrosabadell. Osim u Španjolskoj, pomrčina se lijepo mogla vidjeti u Rumunjskoj, Bugarskoj, Skandinaviji, Velikoj Britaniji, Bliskom istoku te većini zemalja srednje Europe. Zbog oblačnog vremena pomrčina nije dobro vidljiva  u Italiji te na sjeveru Afrike, posebice u Tunisu.

Pomrčina Sunca trajala je tri sata, a vrhunac je bio u utorak oko 9 sati kad je Mjesec pokrio 75 posto Sunca. 

- Ova pomrčina neće biti tako opasna kao neke druge, potpune pomrčine, a i Sunce je predaleko. No pomrčina može oštetiti žutu pjegu pa ju je potrebno promatrati, ako ćete to učiniti, sa zaštitnim staklom - kaže dr. Nikica Gabrić, naš poznati oftalmolog.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Opasnost za vid, osim ljudima, prijeti i životinjama pa nastojte zaštititi svoje kućne ljubimce jer su njihove oči također osjetljive.

Uz ovu pomrčinu ne vezuje se - barem zasad - nikakva najava smaka svijeta. Astrolozi, naprotiv, ističu da ova pojava ne znači nužno nešto loše, nego može biti i znak najave nekog pozitivnog preokreta. Kažu da će nam biti bolje nego prošle godine. Ta se ocjena prilično razlikuje od stava makroekonomista, koji su vrlo pesimistični. Poznata hrvatska astrologinja Klea Wega kaže da nakon pomrčine slijedi vrijeme za rješavanje tereta i svjetlija budućnost.

Astrologinja Mirela Marković pak ističe kako za vrijeme pomrčina nikako nije dobro ići na operacije, kupovati nekretnine i vjenčavati se. Iako nam je godina započela depresivno astolozi smatraju da ćemo lakše "disati" u odnosu na lanjsku godinu te se punov lakše nositi s dugovima.

U sjeni

Pomrčina se mogla promatrati iz cijele Europe, Sjeverne Afrike, Središnje Azije i Arapskog poluotoka. Hrvatsku je zahvatila od 7.56 do 10. 48 sati. Najveća pomrčina u Hrvatskoj se vidjela između 9.15 i 9.25 sati.

Nova pomrčina Sunce 2015. godine

Ovo je prva djelomična pomrčina u Hrvatskoj nakon 2008. godine, a nova prilika da se vidi bit će tek 2015. godine. Potpuna pomrčina Sunca posljedni put bila je 1999., a do nove se mora čekati sljedećih 79 godina.

Mjesec

Kad Mjesec uđe u zemljinu sjenu, dolazi do potpune pomrčine Mjeseca, a ove godine nas očekuju dva takva fenomena i četiri djelomične pomrčine Sunca.

Sunce 

Sunce je 400 puta veće od Mjeseca, no i 400 puta je udaljenije od Zemlje. zbog toga se iz naše prespektive čini da ga Mjesec zasjenjuje kad prolazi ispred njega.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…