Obavijesti

Tech

Komentari 16

Divovski asteroidi stvorili su 'pakao' na tek nastaloj Zemlji

Udari divovskih asteroida, velikih i do 1000 kilometara, imali su najveći utjecaj na naš planet. Bili su toliko siloviti da izazovu isparavanje oceana i rastope površinu

VIDEO

Novo istraživanje pokazalo je kako je prije 4 milijarde godina Zemlja prolazila kroz pravu 'muku', u kojoj je zbog udara divovskih asteroida površina planeta stalno bila miješana, rastapana i pokapana. 

Najveći utjecaj imali su udari asteroida velikih do 1000 kilometara, a znanstvenici kažu da ih je moglo biti do četiri, uz još tri udara 500 kilometara dugih asteroida, koji su bili dovoljno snažni da izazovu globalno isparavanje oceana. 

U svom istraživanju, znanstvenici su napravili model 'bombardiranja Zemlje' koristeći podatke s Mjeseca i našeg planeta, kako bi izračunali koji su utjecaj ti udari imali na razvoj Zemlje nakon samog nastanka planeta, prije 4 do 4,5 milijarde godina, u razdoblju koje nazivaju hadskim. 

- Udar divovskog asteroida mogao je veliki dio kore prekriti rastopljenim materijalom iz udarca - kaže Yvonne Pendleton NASA-inog instituta SSERVI. Dodaje da novi model pomaže objasniti kako su česti udarci mogli pokopati najranije i stijene na Zemlji. 

Naš mladi planet prošao je kroz nekoliko bitnih faza: akrecija, odnosno spajanje velikih čestica koje će tvoriti planet, udar velikog proto-planeta u kojem nastaje i Mjesec te bombardiranje divovskim asteroidima. 

U toj posljednjoj fazi, asteroidi su dodali nešto manje od 1 posto mase današnje Zemlje, no imali su velik utjecaj na geološku evoluciju planeta. Iako je bila često bombardirana te je voda lako mogla isparavati, nalazi pokazuju da je na Zemlji prije 4,3 milijarde godina bilo tekuće vode. 

Svaki život koji je nastao tijekom te eksplozivne faze morao je biti otporan na visoke temperature i mogao je preživjeti jedino ako bi bujao duboko pod zemljom ili u kori oceana, navodi NASA.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu