Obavijesti

Tech

Komentari 21

Google ne želi samo mjeriti vaš šećer, u lećama će biti i kamere

Google ne želi samo mjeriti vaš šećer, u lećama će biti i kamere
2

Leće opremljene kamerama donijele bi nam terminatorski pogled na svijet, ali bi i proširile naše mogućnosti vida. Omogućile bi i da zumiramo na ono što gledamo

VIDEO

Nakon što su početkom godine otkrili da rade na pametnim lećama koje bi mogle mjeriti razinu glukoze iz suza , Google je prijavio i patent koji opisuje kako u leće planiraju ugraditi i kamere.

Ugradnjom kamere u leću, korisnik bi mogao snimiti i fotografirati sve što viditi, a to bi omogućilo naknadnu obradu svih tih podataka na povezanom telefonu. U patentu se opisuje kako bi ugradili kameru u leću bez drastičnog povećanja njezine debljine.

Kamera bi se mogla koristiti za prikupljanje podataka iz naše okoline, poput lica, pokreta, boja, svjetlosti... Ti bi se podaci mogli brzo obraditi i koristiti kako bi se korisniku podaci prikazali na ekranu unutar leće. Primjerice, vozilo u pokretu ili lice nekog prolaznika mogli bi se naglasiti za određene stvari.

Da sve bude malo jasnije, najlakše je zamisliti pogled kakav ima Terminator.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovakve leće bi mogle i proširiti mogućnosti vida jer bi omogućile i zumiranje, a mogle bi pomoći i slijepima. Prikupljanjem podataka i slanjem na telefon, slijepi ljudi mogli bi dobiti dodatne korisne informacije o svojoj okolini.

Google je patent prijavio još 2012., ali je objavljen ovog mjeseca. Naravno, mnoge kompanije prijavljuju patente koji i ne zažive u konačnim proizvodima, no ovaj bi sasvim sigurno bilo zanimljivo vidjeti, piše PatentBolt .

Ivana Hruškovca pratite na Facebooku.

VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle