Obavijesti

Tech

Komentari 181

Idealno mjesto: Iz Udbine prvi letovi u svemir 2025. godine?

Idealno mjesto: Iz Udbine prvi letovi u svemir 2025. godine?
6

Iz Udbinske svemirske luke lansirali bi i satelite, a onda bi prevozili i putnike. Švicarci ulažu milijun i pol eura za početnu fazu gradnje ove svemirske postaje

VIDEO

Projekt “Iz Udbine u svemir” najavljuje prve letove 2025. godine, a Švicarci za početak ulažu milijun i pol eura u svemirsku postaju u Lici.

- Prvi letovi bili bi ZEROG letovi, oni s nultom gravitacijom. Tu je zapravo riječ o simulaciji bestežinskog stanja zrakoplovima koji bi se digli na određenu visinu i onda određeno vrijeme ponirali. Prvi takav let neće biti iz Udbine nego sa zagrebačke zračne luke Pleso i to 12. i 13. svibnja sljedeće godine. Iz udbinske svemirske luke lansirali bi i satelite, a konačan cilj bio bi prijevoz putnika i tereta na velike udaljenosti. Podorbitalne letjelice bez ljudi već su testirane i spremne za letenje, ali one s ljudskom posadom planiraju se za poslije 2025. godine. Letjet će međukontinentalni letovi na četiri do pet maha, što je brzina od kilometra i pol u sekundi. Tako bismo do Australije došli za sat i pol leta - kazao je u subotu poslijepodne Slobodan Bosanac. On je kao voditelj ureda tvrtke Swiss Space System (S3) Croatia predstavio projekt Iz Udbine u Svemir u Kulturno-informativnom centru Nikola Tesla u Udbini. Švicarska tvrtka, koja namjerava uložiti privatni kapital u svemirsku postaju u Lici, trebat će milijun i pol eura za početnu fazu gradnje. U svemirskom centru u Udbini dizajnirali bi se i sklapali mali sateliti. Udbinu su izabrali prije svega zato što se na svjetlosnoj karti Europe nalazi u zacrnjenom području, bez svjetlosnog zagađenja, zato što nad njom nema isprepletene mreže avionskih ruta pa mogu polijetati kad im padne na pamet, zbog prekrasne prirode u središtu nekoliko nacionalnih parkova, dobre prometne povezanosti, povoljnih klimatskih uvjeta i velike mogućnosti širenja u budućnosti.

Tvrtka S3 smatra da ima mnogo jeftiniju varijantu polijetanja u orbitu od onih raketnih, koje sa sobom nose velike količine kisika i goriva te odbacuju potrošene spremnike u fazama. Ljude najčešće brine utjecaj na okoliš, odnosno hoće li biti kakvog zračenja, kemijskih spojeva u prirodi ili radioaktivnosti. Bosanac tvrdi da će najveće zagađenje biti ono bukom, ali da letovi u orbitu ipak neće biti tako česti da bi ljude mogli iritirati. Pistu bi i MORH koristio za svoje treninge.

Registrirani i za skladištenje radioaktivnog otpada

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na popisu djelatnosti tvrtke S3 koje su naznačili predmetom poslovanja našlo se i skladištenje nuklearnog i radioaktivnog otpada, piše Jutarnji. To je iznenadilo i čelnike, Slobodana Bosanca i Slađana Zovka, koji su rekli kako tako nešto ne dolazi u obzir i da naravno to nije njima namjera. 

- Ni govora, to će biti prva stvar koja će se brisati iz našeg registra, ja ću na tome inzistirati. Supruga je pored mene pa može biti svjedok. Moram priznati da mi je to izvan svake pameti, ako je netko ekolog, onda sam to ja - izjavio je Bosanac i dodao da će zbrinjavati svemirski otpad, odnosno male satelite, što nema veze s radioaktivnim ili nuklearnim. Zovko je dodao da opasni otpad nema veze s projektom te da se to našlo greškom odvjetnika koji je radio poslove registracije. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 181
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković