Obavijesti

Tech

Komentari 24

Izvanzemaljci se ne žele javiti ili ih ne tražimo dovoljno dobro

Izvanzemaljci se ne žele javiti ili ih ne tražimo dovoljno dobro
1

Još nema dokaza o postojanju izvanzemaljaca, no možete se uključiti u potragu za njima zahvaljujujući projektu SETI@home. Treba vam računalo spojeno na internet

VIDEO

Zašto među tolikim zvijezdama još nismo pronašli dokaze inteligentnog života problem je koji zbunjuje znanstveni svijet. Još je u 16. stoljeću Giordano Bruno smatrao da je svemir beskrajan, a u svim zvijezdama vidio sunca koja imaju planete nastanjene živim bićima. Zbog toga su ga spalili na lomači, no danas astronomi procjenjuju da u vidljivom svemiru ima 70 trilijardi (7 i 22 nule) zvijezda te da oko 23 posto njih kruže planeti slični Zemlji.

- Pa gdje su onda svi - to je pitanje, poznato kao Fermijev paradoks, postavio 1950. fizičar Enrico Fermi, a mnogi su pokušali pronaći odgovor. Godine 1960. radioteleskopi počeli su osluškivati svemir u potrazi za izvanzemaljskim signalima, ali bez uspjeha. Neki smatraju da se izvanzemaljci ne žele javiti, drugi da je njihova tehnologija znatno drukčija od naše, a neki da ih ne tražimo dovoljno dugo. Zahvaljujujući projektu SETI@home, E.T.-ja može tražiti svatko tko ima računalo spojeno na internet. Dovoljno je na http://setiathome.berkeley.edu/ skinuti besplatan program, koji analizira podatke prikupljene radioteleskopima.

Komunikacija je opasna

Možda se mudre civilizacije skrivaju od drugih kako ne bi bile uništene. Fizičar Stephen Hawking smatra da bi kontakt s izvanzemaljcima mogao biti opasan za Zemlju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uništili su sami sebe

Prema jednoj teoriji, sve civilizacije unište same sebe čim razviju svemirsku tehnologiju (ili prije). O tome govori i čuvena priča Frederika Pohla “Fermi i nuklearna zima”.

Sišli su s krovova

Radijski i TV signal putovali su u svemir, no digitalna televizija mnogo je diskretnija. Možda je i E.T. ušao u digitalno doba, pa više ne možemo uhvatiti njegove signale.

Suviše su nam strani

Moguće je da izvanzemaljci razmišljaju prebrzo, presporo ili su toliko drukčiji od nas da je komunikacija nemoguća - kao u romanu Stanislawa Lema “Solaris”.

Ovdje su i zovu se mađari

Neki smatraju da su izvanzemaljci već ovdje, ali se ne žele pokazati. Mađarski nuklearni fizičar Leó Szilárd tako je u šali rekao: “Među nama su, ali se zovu Mađari”.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković