Obavijesti

Tech

Komentari 11

Japanski roboti jedu snijeg, a automobili prognoziraju snijeg

Japanski roboti jedu snijeg, a automobili prognoziraju snijeg
1

Skijaški timovi naoružani bombama brinu se o lavinama, snijeg se čisti i bacačima plamena ili robotima koji ga "probave", a zbog satelita su auti metereološke postaje

VIDEO

U Bostonu 1948. palo je najviše snijega u povijesti grada  pa je  gradonačelnik James Curley shvatio da ralice, industrijska sol i zimska služba ne mogu učiniti previše. Umjesto cmizdrenja nad snježnom apokalipsom koja je okovala grad, odlučio je, poput pravoga kauboja, pozvati “konjicu” ili, preciznije, brigadu studenata MIT-a naoružanu najmodernijim bacačima plamena. 

Studenti ga nažalost nisu shvatili ozbiljno i snijeg su miroljubivo očistili snagom mišića i lopatama. No 60 godina poslije razvoj tehnologija i društvenih mreža ipak pomaže u otklanjanju snježnih nepogoda. Američka nacionalna meteorološka služba 2010. pokrenula je program koji s Twittera i drugih društvenih mreža prikuplja informacije o snježnim opasnostima koje prijete ljudima. “Twitter Storm Reports” koristi se i geotagiranjem s pametnih telefona što pomaže u preciznom otkrivanju “mjesta nesreće”. Naprednija verzija programa svaki moderan auto ili ralicu pretvara u meterološku postaju. Iz vozila pa satelitom u centar stižu informacije o vanjskoj temperaturi, tlaku i jačini padalina.

U Japanu roboti jedu snijeg

U Japanu robot Yuki-taro čisti snijeg tako da ga jede. Opremljen je GPS uređajem, dvjema kamerama i kompresorom koji mu omogućuje da “hranu” pretvori u snježne cigle.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Stare lokomotive ne novim tračnicama

U Švedskoj zbog iznimno hladnih zima sol ne pomaže u topljenju snijega, a to je golema opasnost za moderne, lagane i ultrabrze vlakove. Prijevoznici su se zato okrenuli prošlosti i na tračnice stavili stare teške lokomotive, koje prolaze bez problema.

"Zvijer" baca snijeg

Snijeg s kanadskih putova s lakoćom čisti “zvijer” koju pokreće motor V8 s 412 konjskih snaga. Kanadski stroj opremljen je gusjenicama, okreće se oko svoje osi, a snijeg baca više od 30 metara daleko. 

Bombom na snijeg 

Na popularnom skijalištu Tahoe u Kaliforniji protiv velikog snijega i opasnih ledenih lavina ski-ekipe bore se bombama i eksplozivom. Do zuba naoružani profesionalci okupljaju se prije zore i prije svakog skijaša te traže opasna mjesta. Zatim na njih postavljaju eksploziv, sklanjaju se i sve detoniraju kako bi izazvali lavine. U doba jakog snijega u prosjeku bace oko 360 bombi i TNT-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle