Obavijesti

Tech

Komentari 28

'Ledena kuća' na Marsu: NASA je odabrala najbolju zamisao

'Ledena kuća' na Marsu: NASA je odabrala najbolju zamisao
1

MODERNI IGLU Kuća na Crvenom planetu mogla bi biti isprintana 3D tehnologijom, a materijal koji bi se koristio bio bi led koji bi štitio buduće stanovnike od zračenja

VIDEO

Na Crvenom planetu otkriveno je da tijekom ljeta teče voda. Veliko otkriće ponukalo je NASA-u da se na planet pošalju ljudi, a njihov prvi dom bi mogao biti iglu.

Američka svemirska agencija (NASA) prije nekoliko mjeseci raspisala je natječaj za izgradnju nastamba na Marsu. Iz NASA-e su jučer otkrili pobjednika natječaja tko će bolje predstaviti projekt gradnje kuće na Marsu. Natjecatelji su morali pokazati kako će kuća funkcionirati u stvarnom okruženju na Marsu i na kojoj će poziciji biti smještena te da bude isprintana 3D tehnologijom.

- Kreativnost i dubina dizajna koji smo vidjeli nas je impresionirao. Timovi na natjecanju nisi bili samo maštoviti, nego su uzeli u obzir i funkcionalnost kuće koju će koristiti naši svemirski istraživači - rekao je Monsi Roman, voditelj projekta.

Pobjedu na natjecanju za dizajn kuće na Marsu odnijela je ekipa SEArch and Clouds AO, koja je predstavila “ledenu kuću”. Njihov projekt je ustvari moderni iglu. Dizajnirali su strukturu iglua tako da stanovnici mogu bez problema izlaziti i ulaziti iz njega te istraživati tajne Marsa. Temelji iglua oslanjaju se na vodu i ona je glavna građevinska komponenta. Budući da je otkrivena voda i da je prosječna temperatura -63 Celzijevih stupnjeva, “ledenu kuću” bi ekipa sagradila pomoću tehnologije 3D printanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Naša ‘ledena kuća’ pružit će zaštićeni prostor u kojem um i tijelo neće samo preživjeti, nego će i napredovati - rekli su dizajneri pobjedničkog projekta.

Imali bi i dvorište

Sama kuća imat će sklonište, sobe gdje će se svemirski istraživaći odmarati te, naravno, kupaonicu i WC. Ipak, astronauti koji bi možda putovali na Mars i nazad bili bi izloženi količini svemirskog zračenja kao da su godinu dana svakih pet-šest dana bili na CT pregledu cijelog tijela. S obzirom na zračenje, dizajneri “ledene kuće” su osmislili membranu koja bi se napuhala te stvorila međuprostor između kuće i atmosfere Marsa, a u tom “dvorištu” astronauti bi šetali samo s maskom s kisikom.

Ali do gradnje bilo kakve kuće na Crvenom planetu treba pričekati jer, iako je otkrivena voda, znanstvenici upozoravaju da se treba još puno toga otkriti o kemijskim procesima prije nego što se iznesu tvrdnje o nekom obliku života na Marsu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle