Obavijesti

Tech

Komentari 179

Milijarda mrtvih, glad, bolesti: Posljedice nuklearnog sukoba

Milijarda mrtvih, glad, bolesti: Posljedice nuklearnog sukoba
4

Stručnjaci su izveli prvu računalnu simulaciju 'ograničenog' nuklearnog rata. Posljedice su katastrofalne. Oni koji bi preživjeli vrlo vjerojatno bi željeli da nisu...

VIDEO

Napokon znamo što bi bilo kad bi Zemlju zahvatio nuklearni rat . Naime, grupa znanstvenika izradila je po prvi puta računalnu simulaciju posljedica 'ograničenog' nuklearnog rata . Ukratko, kao što se i nagađalo, posljedice bi bile zastrašujuće . One koje bi preživjeli udar čekala bi svjetska glad, smrtonosne ozebline i do 50 posto manje ozona , piše Daily Mail .

U svom projektu nazvano 'Višedesetljetno globalno hlađenje i nezamisliv nestanak ozona nakon regionalnog nuklearnog sukoba' znanstvenici su proučavali posljedice regionalnog nuklearnog rata između Indije i Pakistana , u kojem bi svaka strana detonirala 50 bojevih glava od 15 kilotona .

VIDEO

Ako ih ne ubije nuklearni udar, tu je otrovna crna kiša

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prva posljedica nuklearne razmjene koja bi otprilike bila poput 100 onih koji su bačene na Hiroshimu i Nagasaki , bila bi podizanje čak pet milijuna tona crnog ugljika u atmosferu . Poput pepela, crni ugljik bi blokirao sunčeve zrake i trovao ljude . Padala bi otrovna crna kiša , a smrtonosne vremenske fronte bi devastirale ostatke čovječanstva .

Temperatura počinje naglo padati

Uz to, temperatura Zemlje počela bi naglo padati .

Nakon prve godine, temperatura bi pala 1°C, a nakon pet godina prosječne temperature bile bi 1,5°C niže nego danas. Nakon dvadeset godina, Zemlja bi se ponovno počela grijati, i temperature bi se vratile na samo 0,5°C hladnije nego danas.

Pad temperature prouzročio bi smrtonosno zaleđivanje koje bi devastiralo poljoprivredu.

VIDEO

Nestaje ozon, UV zračenje donosi rak kože

Uz znatno globalno hlađenje, veliki problem bio bi i veliki gubitak ozonskog omotača . Zemlja bi ukupno mogla izgubiti od 20 do čak do 50% ozonskog omotača iznad naseljenih područja , a to bi pojačalo štetno UV zračenje čak 80% , te bi preživjeli bili izloženi ozbiljnom riziku od raka kože .

Sigurno umire stotine milijuna, a možda i milijarde ljudi

Ukupno gledajući, od detonacija i njihovih posljedica stradale bi stotine milijuna ljudi, možda i milijarde .

Znanstvenici se nadaju da će ova simulacija relativno malog nuklearnog rata između dvije umjereno naoružane nuklearne nacije, Indije i Pakistana, uvjeriti supersile poput SAD-a i Rusije da se upuste u razgovore o nuklearnom razoružanju.

- Spoznaja koji bi bio učinak 100 malih nuklearnih detonacija trebalo bi potaknuti na uklanjanje više od 17.000 bojevih glava koje danas postoje u svijetu - stoji u zaključcima simulacije.

VIDEO

POSLJEDICE NUKLEARNOG RATA

Nulta godina

Pet milijuna tona crnog ugljika odlazi u atmosferu, upija sunčevu svjetlost i počinje hladiti planetu. Kiša od crnog ugljika također ubija milijune ljudi.

Godina 1

Prosječna temperatura pada 1°C.

Godina 2

Sezona za uzgajanje usjeva skraćuje se za 10 do 40 dana.

Godina 5

Zemlja je prosječno hladnija za 1,5°C nego danas, hladnija nego što je bila u zadnjih 1000 godina. Kiše je manje za 9 posto, a ozon je tanji za 25 posto, čime je znatno povećano UV zračenje.

Godina 10

Ozon se blago oporavlja. Ima ga samo osam posto manje nego što ga ima danas.

Godina 20

Planet se lagano zagrijava, do 0,5°C manje nego što je današnja temperatura.

Godina 26

Povećava se količina kiše. Ima je oko 4,5 posto manje nego danas.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 179
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...