Obavijesti

Tech

Komentari 43

NASA upozorava: Oceani će rasti za barem 90 centimetara

NASA upozorava: Oceani će rasti za barem 90 centimetara
3

Iako su prije 2 godine predviđali da će u sljedećih 100 godina razina mora rasti između 30 i 90 cm, sve je izglednije da će to biti na gornjem dijelu ovog raspona

VIDEO

Razine mora diljem svijeta porasle su u prosjeku za 8 centimetara od 1992. godine, pokazuju podaci NASA-e, a prema najnovijim istraživanjima gotovo je sigurno da nas čeka rast razine mora od barem 90 centimetara.

Prije samo dvije godine projekcije UN-a su predviđale rast razine mora od 0,3 do 0,9 metara do kraja stoljeća.

Rast razine mora ovisi o tri različita faktora. Prvi je vezan uz temperaturu mora, koje se širi kako se zagrijava. Drugi faktor je otapanje ledenjaka i polarnih kapa pod utjecajem globalnog zatopljenja i stakleničkih plinova, a treći je gubitak ledene površine na Grenlandu i Antarktici.

VIDEO

Steve Nerem sa Sveučilišta u Koloradu rekao je da nas, s obzirom na ono što znamo o načinu širenja mora dok se zagrijava i kako ledenjaci i doprinose rastu razine mora, sigurno čeka rast razine oceana od barem 90 centimetara, a vjerojatno i više. No, ono što ne znaju je hoće li to biti unutar 100 godina ili će trajati nešto duže.

Nerem objašnjava kako se je dvije trećine rasta razine mora zbog otapanja ledenjaka i ledenih ploča, a satelitski podaci trenutno ukazuju da more raste 1,9 milimetara godišnje. No, problem rasta razine mora je brzina. Upozorava se kako bi polarne ledene površine mogle promijeniti omjere i donijeti još brži rast razine mora.

Ledena ploča na Grenlandu površine 1,7 milijuna kvadratnih kilometara u proteklom je desetljeću gubila oko 303 gigatone leda, a ona na Antarktiku (koja je veća od SAD-a i Indije zajedno) ostala je bez 118 gigatona leda godišnje. Upravo led s Grenlanda najviše doprinosi rastu razine mora na sjevernoj polutki našeg planeta. Ledenjak Jakobshavn nedavno je ostao bez 300 metara debele ledene površine koja bi mogla prekriti cijeli Manhattan, a procjene su da bi razina mora porasla za 6 metara da se odjednom otopi sav led na Grenlandu.

VIDEO
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle