• Članak
  • Komentari 0
  • Share 20
  • Tweet

Ptice iz Černobila imaju manji mozak i teže se razmnožavaju

Visoka razina pozadinskog zračenja nuklearne katastrofe vjerojatno je utjecala na smanjenje mozga u više desetaka vrsta ptica, a mogući uzrok je i manjak plijena

Utorak, 08. 2. 2011. u 12:15    Piše: Matija Majdak
Ptice iz Černobila imaju manji mozak i teže se razmnožavaju Pixsell Zbog posljedica katastrofe u Černobilu mozak ptica je manji

Ptice koje žive u blizini Černobila imaju pet posto manji mozak od ptica u drugim područjima. Smatra se da je posljedica toga pozadinsko zračenja nuklearne katastrofe, otkrila je zajednička studija znanstvenika sa Sveučilišta South Carolina i Sveučilišta Paris-Sud. Znanstvenici su pregledali 550 ptica 48 različitih vrsta koje žive u zoni oko ukrajinske elektrane koja je eksplodirala u travnju 1986. godine. U najgorem stanju bile su ptice mlađe od godine dana. Negativne posljedice na razvoj mozga rezultirale su time da kod mnogih ptica nije ni embrij preživio.

Zračenje može imati puno veći učinak na unutarnje organe nego na mozak, jer je mozak posljednja stvar koju ptice žrtvuju tijekom prilagodbe teškim uvjetima okoline. No visoka razina pozadinskog zračenja vjerojatno je uzrokovala oksidativni stres, što je dovelo do većeg iskorištavanja antioksidansa. Zbog toga je ostalo manje antioksidansa za razvoj mozga, što je rezultiralo njegovim smanjenjem.

Prema drugoj teoriji, mozak ptica se nije razvio zbog nedostatka plijena u tom području. Međutim, znanstvenici nikada nisu zabilježili slučaj gdje se mozak divljih životinja smanjuje zbog premalo hrane.

Znanstvenici iz nekoliko europskih zemalja posljednjih su nekoliko godina proučavali utjecaj zračenja na ekologiju u napuštenom području i utvrdili da je broj sisavaca u opadanju, dok su insekti sve raznovrsniji.


Pročitajte više vijesti iz rubrike Znanost.

Tagovi: radijacija, ptice, nuklearna katastrofa, mozak, černobil

Komentari Pogledaj sve komentare
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Budite naš čitatelj reporter Obrazac
telefon: 01/24-24-242 e-mail: reporter@24sata.hr Sve priče objavljene u tiskanom izdanju nagrađujemo sa 100 do 1000 kuna. Šaljite i na MMS: 099/224-2424, SMS 662024 (1,24 kn za sve operatere).

Zatvori / Otvori toolbar