Obavijesti

Tech

Komentari 35

Riješen misterij u Dolini smrti: Kamenje se ne pomiče samo!

Riješen misterij u Dolini smrti: Kamenje se ne pomiče samo!
4

Tragovi pomicanja koji ostaju iza kamenja bili su misterij sve do ovog otkrića. Led, kiša i vjetar su stoljećima uspiješno varali mnoge turiste i znanstvenike

VIDEO

Neobične pojave u Dolini smrti (Death Valley)  uspjela je zabilježiti jedna svestrana skupina koju čine : inženjer, biolog i planetarni znanstvenik. Naime grupa je snimila prvi video uradak jezivog pomicanja kamenja po Playa trkalištu .

Cijelo stoljeće mnoge znanstvenike i turiste fascinira trag iza kamenja koje se pomiče, objavljeno je u Live Science .

Z nanstvenici su nagađali kako se gromade dolomitnih stijena pomiču, ali jedini dokaz tome bili su tragovi koje su ostavljali za sobom sve do pojave snimke gdje se zaista vidi pomicanje kamena. Zbog nedostatka dokaza kako je to moguće, nagađalo se da je razlog tome Zemljino magnetsko polje, ili pak olujni vjetrovi koji po algama "nose" kamen.

Sasvim logično objašnjenje misterija

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Misterij je riješen , za pomicanje postoji sasvim logično objašnjenje . Kamen na snimci bio je nošen laganim vjetrom po mokrom blatu na principu hidroaviona. Po ovoj teoriji vjetar, voda i led pomiču kamenje sa trkališta. No moraju biti zadovoljeni svi uvjeti . Površina leda bi trebala biti tanka kao staklo, ali i dovoljno čvrsto da se može zabiti u stijenu. Naposljetku, poslije hladne noći, potreban je sunčan dan s laganim vjetrom koji bi pomicao kamen po jezeru.

VIDEO

Niz mokrih zimskih oluja stvorile su savršene uvjete u prosincu 2013. sve do veljače 2014. Stotine kamenja je zabilježeno u kretnji tijekom deset tjedana.

Za otkriće ovog fenomena bilo je potrebno više godina truda i proučavanja, no tajna je ipak otkrivena.

- Iznenađen sam! Očekivao sam da je uzgon potreban, ali očito nije. Led je bio tanji nego što sam mislio da bi trebao biti. Zapanjujuće je bilo vidjeti cijeli proces u kretnje h- komentirao je Ralph Lorenz, znanstvenik na Hopkinsovom Sveučilištu u Baltimoru.

Sličan fenomen se javlja u hladnijim dijelovima na većim primjerima. Otapanjem velikih jezera i rijeka u proljeće velike sante leda mogu "otjerati" gromade ostavljajući tragove na blatnjavom tlu.

Trkalište Playa oduvijek je intrigiralo znanstvenike

Trkalište Playa je najčudnije od zabilježenih prostora s ovakvim zbivanjima. Jezero je dugačko 4.5 kilometara, pretežno ravno. Ima kamenja koje je manje od loptice za tenis, dok je neko teže i do 320 kilograma . Tragovi koje ostavljaju iza sebe znaju biti kratki, a mogu biti i duži od nogometnog igrališta. Neki tragovi su ravni, a neki vrludavi te ukazuju na promjene u smjeru kretanja .

- Jasno mi je da će biti ljudi kojima je ova pojava zapanjujuća i bit će razočarani što smo riješili misterij u Mrtvoj dolini - dodaje Richard Norris.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju
Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...