Obavijesti

Tech

Komentari 74

Robotom koji je izradio kartu napadaja 'izliječili' epilepsiju

Robotom koji je izradio kartu napadaja 'izliječili' epilepsiju
3

Novim robotskim zahvatom liječnici su iznimno precizno mogli odrediti izvore napadaja, a dječak (15) dva tjedna nakon zahvata nije imao niti jedan napadaj

VIDEO

Billy Whitaker (15) jedan je od najmlađih Britanaca kojem su 'izliječili' epilepsiju i to uz pomoć robota koji je kreirao digitalnu kartu njegova mozga.

Dječak je sedam godina imao svakodnevne napadaje, a klasična operacija nije potpuno uspjela. No, robotom vrijednim 3,5 milijuna kuna, probušili su sićušne rupe za elektrode do njegova mozga. Sada su po prvi puta mogli iznimno precizno odrediti izvor napadaja, što je liječnicima omogućilo da pristupe i uklone sićušne komadiće tkiva koji su uzrokovali napadaje. 

Profimedia/SWNS

Od operacije su prošla dva tjedna, a Billy nije imao niti jedan napadaj i liječnici vjeruju da su ga izliječili. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Sumnjali smo da maleni dijelovi njegova mozga uzrokuju rezidualne napadaje. Robotom smo iznimnom preciznošću usadili elektrode u mozak kako bi vidjeli je li tamo izvor napadaja - rekao je neurokirurg Michael Carter. Robotom možemo iznimno sigurno i precizno odrediti putanje kroz mozak kako bi usadili elektrode kroz sićušne rupe u lubanji i to točno u područja koja želimo. 

Liječnici su prvo morali napraviti 3D kartu mozga,  a potom su spojili okvir na Billyjevu glavu kako bi pozicionirali bušilicu. Robot je potom uz te podatke probušio 1 mm široku rupu u lubanji i 3 cm u mozak dječaka, što je omogućilo da se usade elektrode.

Profimedia/SWNS

Nakon što se Billy probudio, liječnici su mu smanjili lijekove kako bi potaknuli napade kojih je imao devet tijekom tri dana. Elektrode u njegovom mozgu otkrile su točnu lokaciju napadaja te su tjedan dana kasnije kirurzi izvadili te dijelove tkiva. U Velikoj Britaniji trenutno su samo četiri takva uređaja i dosad je izvedeno tek nekoliko zahvata, a razlika je što su se ranije elektrode stavljale na glavu te se dulje pratio rad mozga. U budućnosti bi ovakav zahvat u potpunosti mogao izvesti robot.

Dječak iz Cornwalla još se oporavlja u bolnici, ali nada se kako će se uskoro vratiti u školu i bavljenju sportom, prenosi Telegraph.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....