Obavijesti

Tech

Komentari 190

Stiže li pravi 'Armageddon'? U svemir šalju nuklearno oružje

Stiže li pravi 'Armageddon'? U svemir šalju nuklearno oružje
6

Riječ je o identičnom scenariju iz filma 'Armageddon'. Prema planovima NASA-e, nuklearna bi raketa mogla posve uništiti ili skrenuti asteroid koji ide prema Zemlji

VIDEO

Hollywood je možda ipak bio u pravu. NASA i američka Nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost objavile su kako od sada zajedno rade na održavanju sigurnosti i pronalasku rješenja za moguće opasne asteroide koji se približavaju Zemlji koje bi moglo uključivati i upotrebu nuklearnog oružja, piše Daily Mail.

Baš kao u filmu 'Armageddon' u kojem Bruce Willis odlazi u svemir kako bi izbušio asteroid i u njega postavio nuklearnu bombu koja bi ga prepolovila i skrenula s putanje prema Zemlji, prema planovima NASA-e, nuklearna bi bomba na identičan način mogla i u stvarnosti biti poslana u svemir .

- Te dvije agencije rade zasebno, no ponekad im se planovi znaju poklopiti. Do kojeg god zajedničkog rješenja dođu, to će biti dobra stvar - rekao je Bruce Betts, direktor znanosti i tehnologije Planetarnog društva.

Blizu Zemlje kruži milijun opasnih asteroida

Znanstvenici tvrde kako u Zemljinoj blizini kruži oko milijun asteroida , a svaki od njih predstavlja veliku prijetnju.

Kako bi spriječili eksplozije nepoznatih objekata, stručnjaci napominju da bi uništavanje asteroida nuklearnim raketama mogao biti dobar potez , osobito ako su usmjereni na srednje i male asteroide te komete. No, neki stručnjaci, pak, drže da bi nuklearne eksplozije u svemiru mogle prouzročiti više štete nego koristi. Oni predlažu skretanje asteroida s njihove putanje . Takav plan predstavljen je na NASA-inoj konferenciji održanoj prošle godine. Letjelica bi došla do asteroida u dubokom svemiru, napravila krater u njemu i postavila nuklearni eksploziv. Eksplozija bi trebala skrenuti asteroid.

U principu, gotovo identičan scenarij onome iz filma Armageddon.

VIDEO

'Ne paničarimo, ali prijetnja uvijek postoji'

Posljednjih dvadeset godina NASA-ini znanstvenici otkrivaju asteroide veće od jednog kilometra koji bi mogli naštetiti Zemlji, a prema izvješćima takvih je 98 posto.

- Vjerojatnost da nas nešto pogodi u budućnosti je poprilično velika, iako ne paničarimo, prijetnja uvijek postoji - rekao je NASA-in stručnjak Jason Kessler.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 190
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama