Obavijesti

Tech

Komentari 34

Studija upozorava: Zemlji brzo prijeti novo veliko izumiranje

Studija upozorava: Zemlji brzo prijeti novo veliko izumiranje
4

Časopis Nature objavio je novu studiju i infografiku koja jasno pokazuje da mnogim životinjskim vrstama prijeti izumiranje, na što je velik utjecaj imala ljudska vrsta

VIDEO

Brojne životinje na Zemlji nestaju velikom brzinom, što bi u sljedećim stoljećima moglo rezultirati masovnim izumiranjem vrsta, pokazuje crna studija koju je objavio časopis Nature

Analiza i detaljna infografika pokazuju kako je čak 41 posto vodozemaca na rubu izumiranja, dok je ugroženo 26 posto sisavaca i 13 posto ptica.  

Svake godine izumire tisuće vrsta, usprkos pokušajima za očuvanje vrsta koji bi te procese usporili ili odvajanju sve više prostora na kopnu i u moru u kojem bi se očuvale vrste. 

Planinski gorile, sumatranski slonovi ili sjeverni bijeli nosorog, kojih je ostalo samo pet, tek su neke od tih ugroženih vrsta, a u skoro svakom slučaju krivac je upravo ljudska aktivnost. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Nature

Širenje obradivih površina uništava staništa brojnih vrsta, dok na mnoga područja ulaze agresivnije vrste koje ranije ovdje nisu bile, također potpomognute ljudskim aktivnostima. U isto vrijeme zagađenje i pretjerani izlov riba ugrožavaju morske ekosustave. 

- Stanje bioraznolikosti uglavnom se pogoršava, a u mnogim slučajevima snažno - kaže Derek Tittensor iz UN-ova programa za praćenje zaštite vrsta. Dodaje kako će u sljedećim desetljećima prijetnja klimatskih promjena mogle biti sve izraženija i uništiti i posljednje primjerke nekih vrsta. 

Za 6. veliko izumiranje bit će kriv čovjek

Na "Crvenoj listi ugroženih vrsta" trenutno se nalazi 46.000 životinjskih vrsta na rubu izumiranja. No, znanstvenici imaju i problem nedovoljnog znanja o stvarnoj bioraznolikosti planeta. 

Procjene stvarnog broja svih vrsta na zemlji varira od 2 milijuna do 50 milijuna, a velike su i razlike trenutne razine izumiranja koje idu od 500 do 36.000 godišnje. 

- Ovo je stvarni problem s kojim smo suočeni. Razina nesigurnosti je ogromna - dodaje Tittensor za Guardian. No, podaci ukazuju da svijet nezaustavljivo ide prema masovnom izumiranju koje bi uključivalo gubitak 75 posto ili više vrsta. Ovisno o brzini, to bi moglo potrajati od stoljeće ili dva pa do 1000 godina. Nature upozorava kako je ključno da se hitno krene u izradu najpreciznijeg popisa svih vrsta i brzine kojom nestaju, ako želimo zaštititi planet od najgorih posljedica naših radnji. U konačnici, naša vrsta bi mogla živjeti u svijetu bez ikakve raznolikosti u prirodi. 

Naš planet je dosad prošao kroz pet takvih izumiranja, koja su ranije bila uzrokovana geološkim ili astronomskim događajima. U njima je kroz proteklih 3,5 milijarde godina izumrlo 95 posto svih postojećih vrsta. Ovo izumiranje će biti pod utjecajem čovjeka.   

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle