Obavijesti

Tech

Komentari 20

Svemirska utrka: Indija je prva azijska zemlja u orbiti Marsa

Svemirska utrka: Indija je prva azijska zemlja  u orbiti Marsa
3

Indija je sa samo 74 milijuna dolara poslala letjelicu na Mars. Više je koštao i film Gravitacija. Uspjeli su letjelicu postaviti u orbitu iz prve, što je iznimno rijetko

VIDEO

Indijska letjelica Mars Orbiter uspješno je u srijedu ušla u orbitu oko Crvenog planeta. Indija je time postala prva zemlja koja je u svom prvom pokušaju došla na Mars, ali i prva azijska zemlja koja je stigla do Marsa. 

Veliki uspjeh u kontroli misije u Bangaloreu pratio je i premijer Narendra Modi, koji je rekao kako su uspješno vodili letjelicu rutom koja je poznata malom broju ljudi.

Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) eksplodirala je od oduševljenja nakon što su saznali da je letjelica Mangalyaan (vozilo za Mars) uspješno ušla u orbitu, jer su prije njih jedino SAD, Europa i Sovjeti uspješno poslali letjelice na Mars. A čak ni one nisu bile iznimno uspješne.

- Izgledi su bili protiv nas. Od 51 misije, samo 21 je bila uspješna, no uspjeli smo - rekao je Modi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, Indija je pokazala i da se s malim proračunom može na Mars. Misija je imala proračun od 74 milijuna dolara, što je samo dio od divovskih 671 milijun dolara koliko je koštala NASA-ina misija MAVEN, koja je također ovih dana stigla na Mars, piše CNN.

Usporedbe radi, Indija je uspjela potrošiti manje novca da bi poslala letjelicu na Mars, nego što je koštao film Gravitacija (oko 100 milijuna dolara), čime se ljetos hvalio premijer Modi.

Letjelica će iz orbite Marsa mapirati njegovu površinu i proučavati atmosferu, a misija će se moći pratiti i na službenom Twitteru Mars Orbitera. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle