Obavijesti

Tech

Komentari 234

Teleportaciju i putovanje kroz vrijeme imat ćemo do 2100.?

Teleportaciju i putovanje kroz vrijeme imat ćemo do 2100.?
1

Znanstvenici su iznijeli svoja predviđanja oko teleportacije, putovanja kroz vrijeme, plašta nevidljivosti i svemirskog turizma koji je praktično već dio naše stvarnosti

VIDEO

Ako je vjerovati britanskim znanstvenicima, oko 2100. godine će teleportacija i putovanje kroz vrijeme biti dio naše stvarnosti, za one koji to dožive, a ne više ona kul stvar koju smo mogli vidjeti u Povratku u budućnost ili Zvjezdanim stazama. 

Skupina fizičara s Kraljevskog koledža u Londonu i Sveučilišta u Glasgowu predviđa kako bi vremeplov mogao biti legitimno moguća stvar kroz 85 godina, dok bi teleportacija oko 2080. godine mogla biti još jedan od načina transporta. 

Nešto ranije, odnosno kroz 15-ak godina, plašt nevidljivosti kakav je nosio Harry Potter, također bi trebao biti stvar današnjice. Ovo je čak i lako prihvatiti jer se već na sličnim projektima radi. Svoja su predviđanja iznijeli u istraživanju britanskog sajma znanosti i strojarstva za djecu.

Tako i profesor Chris Phillips, fizičar s Kraljevskog koledža, navodi da jedan od načina izrade plašta nevidljivosti uključuje snimanje pozadine i projiciranje na prednjem dijelu naše odjeće, kako bi se stvorila iluzija nestajanja. Djeca su u istraživanju procijenila kako će za nevidljivost trebati čekati do 2071. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Giphy

I na području teleportiranja već je ostvaren napredak, no teleportiranje čovjeka, atom po atom, bit će iznimno zahtjevno, ali možda će napredak u kemiji i molekularnoj biologiji ubrzati i realizaciju ove ideje. Mary Jacquiline Romero sa Sveučilišta u Glasgowu dodaje kako je dobra stvar u tome što nema nekog temeljnog zakona koji kaže da ovo neće biti moguće. Mladi znanstvenici školarci pak predviđaju da će teleportacija zaživjeti tri godine prije predviđanja znanstvenika.

Giphy

Najveći problem bit će putovanje kroz vrijeme. Colin Stuart, autor knjige Velika pitanja u znanosti, procjenjuje da ćemo 2100. moći "skočiti" dalje u budućnost. Kozmonaut Sergej Krikaljev je s 803 dana u svemiru živio 0,02 sekunde kraće od nas na Zemlji, odnosno otišao je 0,02 sekunde u vlastitu budućnost. Ako će početkom sljedećeg stoljeća biti moguće u velikoj petlji letjeti kroz svemir brzinom od 10 posto brzine svjetlosti, za ono što će nama djelovati kao šest mjeseci, na Zemlji bi prošlo šest mjeseci i jedan dan. Na ovom su području mladi znanstvenici precijenili moć znanosti i predvidjeli da bi putovanje kroz vrijeme mogli imati 2078. godine.

Studiju je naručio britanski Big Bang sajam znanosti i strojarstva za mlade.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 234
VIDEO

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'
TREBALO IZGORJETI U ATMOSFERI

Smeće sa svemirske postaje mu proletjelo kroz krov: 'Kakve su šanse da izazove toliku štetu'

Muškarcu iz Floride svemirsko smeće teško 2 kilograma je velikom snagom proletjelo kroz krov kuće: 'Zahvalan sam što nitko nije ozlijeđen'

Povratak u prirodu: Motorola Edge 50 Ultra dobila je poleđinu od pravog drva i top hardver
OTKRILI NOVI TRIO

Povratak u prirodu: Motorola Edge 50 Ultra dobila je poleđinu od pravog drva i top hardver

Nakon lanjske Edge 40 serije, Motorola je na najsnažniji model ugradila moćniji hardver, ali i zanimljivu poleđinu od pravog drva te prilično sposobne kamere i bateriju s brzim punjenjem
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju