Obavijesti

Tech

Komentari 42

Voyager se javio, stigao je na rub međuzvjezdanog prostora

Voyager se javio, stigao je na rub međuzvjezdanog prostora
3

Letjelica koju smo napravili i lansirali sa Zemlje davne 1977. godine prošla je skoro 18 milijardi kilometara. Uskoro će biti prva koja je ušla u međuzvjezdani prostor

VIDEO

Sonda Voyager koja je sa Zemlje lansirana davne 1977. godine, poslala je signal koji upućuje da letjelica ide prema međuzvjezdanom prostoru. NASA-ina letjelica dosad je prešla gotovo 18 milijardi kilometara i bez sumnje se može reći da je to jedan od najvećih postignuća čovječanstva. 

Signal, kojem treba 16 sati i 38 minuta da dođe do Zemlje, pokazuje da je sonda na rubu heliosfere te da su zabilježili rast nabijenih čestica izvan našeg sunčeva sustava. 

- Zakoni fizike kažu da će Voyager biti prvi ljudski predmet koji je ušao u međuzvjezdani prostor, no još ne znamo kada će to biti točno - rekao je Ed Stone, voditelj projekta Voyager. Dodaje da posljednji podaci pokazuju da su na području gdje se stvari brzo mijenjaju.

Teleskopi na letjelici izmjerili su zračenje čestica zvijezda iz našeg susjedstva nakon što su postale supernova, što sugerira da su na samom rubu Sunčeve ravnice, odnosno područja do kojeg dolaze nabijene čestice našeg Sunca. Znanstvenici su bilježili lagani rast tih čestica još od 2009. godine, no u zadnjih mjesec dana taj je broj skočio za 9 posto. Razina čestica sa Sunca također je u blagom padu, no njen nagli pad tek se očekuje. 

Voyager 1 i 2 lansirani su iste godine i oba su u dobrom stanju. Voyager 2 trenutno je oko 14,7 milijardi kilometara od Sunca. 

No što će Voyager 1 naći kada stvarno uđe u međuzvjezdani prostor? Znanstvenici očekuju da u tom prostoru neće biti ničega osim, nekoliko kometa koji kruže oko Sunca. Očekuju nekoliko znakova koji će pokazati da su prešli granicu međuzvjezdanog prostora, poput promjene u magnetskim poljima i kozmičkom vjetru koji je sporiji, hladniji i gušći od solarnog. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu