Obavijesti

Sport

Komentari 7

Kakav je to rak koji ima Koch? Najgori. Izlječiv u samo 3 posto

Kakav je to rak koji ima Koch? Najgori. Izlječiv u samo 3 posto

Ova bolest češće zahvaća muškarce, a najčešće u dobi od 55 godina. Karcinom gušterače je podmukla bolest, jer u vrijeme postavljanja dijagnoze u 85% slučajeva se već proširio na jetra ili pluća

VIDEO

Bivši golman Dinama šokirao je otkrićem kako se posljednjih godinu dana bori s rakom gušteračem. Riječ je o teškoj izlječivoj bolesti, ali Georg Koch se ne da. Nadživio je i prognoze liječnika koji su mu prije godinu dana rekli kako ima još pola godine života pred sobom.

Njegova borba za život pogodila je i dinamovce kojima se uvukao pod kožu tijekom jednogodišnjeg staža na Maksimiru. Izrazio je želju da barem još jednom u životu pogleda Dinamo, a hrvatski klub je pokazao svoju veličinu i pozvao ga na utakmicu. Hoće li to biti s Osijekom 11. svibnja ili pak 25. svibnja protiv Rudeša, ovisi o dogovoru između ove dvije strane.

ARHIVA - Zagreb: George Koch novi je golman GNK Dinama

Naravno, puno toga ovisit će o njegovom zdravstvenom stanju.

-  Ima dana kad mi se čini da bih mogao iščupati drvo! Tada hodam satima. A ima faza kad se osjećam jadno i ne ustajem iz kreveta. Jer za stvari za koje mi je inače potrebno pet sekundi, tad mi treba pola minute. Ali borim se i ne kukam, to nikad nije bio moj stil.

Rak gušterače je jedna od najsmrtonosnijih bolesti. Četvrti je po redu uzroka smrtnosti od svih karcinoma.

- Uzrok karcinoma gušterače je nepoznat, no tri puta češće se javlja u pušača, a povećani je rizik i kod bolesnika s kroničnim pankreatitisom (kronična upala gušterače). Ova bolest češće zahvaća muškarce, a najčešće u dobi od 55 godina. Karcinom gušterače je podmukla bolest, jer u vrijeme postavljanja dijagnoze u 85% slučajeva se već proširio u lokalne strukture ili je metastazirao u jetru i pluća.  U većine bolesnika u uznapredovalom stadiju bolesti javljaju se gubitak tjelesne težine i bol u abdomenu (trbušnoj šupljini) u 75% slučajeva. Većina bolesnika ima rastuću i jaku bol u gornjem dijelu trbuha koja se širi u leđa, a popušta obično pri naginjanju prema naprijed. Često se javljaju anoreksija i depresija - piše Pliva zdravlje.

Nažalost, ova bolest je teško izlječiva. To je slučaj samo kod tri posto bolesnika.

- Parcijalna pankreatektomija (djelomično odstranjenje gušterače) ili pankreatikoduodenoktomija (odstranjenje gušterače i dvanaesterca) tzv. Whippleov postupak, jedino je što potencijalno može dovesti do izlječenja, no tumor je moguće odstraniti u svega 15% bolesnika, a izlječiv u 3%. Pri tome je petogodišnje preživljenje 15-20%. Kemoterapija i radioterapija mogu poboljšati preživljenje. Srednje preživljenje, ako tumor nije moguće operirati, je svega 5 mjeseci.

Kochu su rak dijagnosticirali u travnju 2023. godine. Dali su mu pola godine života, ali ljubimac navijača Dinama se ne da. Baš i kakav je bio na terenu, žestoko se bori u utakmici svog života. Najveća želja mu je bila opet posjetiti Maksimir, koji mu se utkao u srce, a Dinamo će mu uslišiti tu želju. 

ARHIVA - Split: Modri u dva susreta nadjačali Hajduk u finalu te osvojili 9. naslov u Kupu
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Iza kulisa Hajdukove potrage za stručnjacima: Slaven Bilić otpao i Hrvat će biti sportski direktor!
BLIŽI SE KRAJ

Iza kulisa Hajdukove potrage za stručnjacima: Slaven Bilić otpao i Hrvat će biti sportski direktor!

Plus+ Početkom sljedećeg tjedna Hajduk bi trebao objaviti ime novog sportskog direktora, taj će čovjek imenovati i novog trenera, a tek potom kreće slaganje momčadi za sljedeću sezonu.

Gdje gledati Fury - Usik: Sve što trebate znati o meču stoljeća
SVE O BORBI

Gdje gledati Fury - Usik: Sve što trebate znati o meču stoljeća

Prema saznanjima Fury će za borbu zaraditi 105 milijuna dolara, dok će Usik zaraditi 45, ali od toga će donirati milijun i pol dolara za Ukrajinu
UŽIVO Slaven - Dinamo 1-2: VAR potvrdio gol 'modrih', Kulenović zabio nakon Brodića za preokret
SUSRET 35. KOLA HNL-A

UŽIVO Slaven - Dinamo 1-2: VAR potvrdio gol 'modrih', Kulenović zabio nakon Brodića za preokret

Novi prvak u goste Slaven Belupu stigao je s rezervama u prvih 11, a Koprivničani su poveli već u 4. minuti golčinom Štefulja. Uzvratio je Brodić izjednačivši u 48. minuti da bi četiri kasnije zabio i Kulenović