To je to što me zanima!

Advent u Varaždinu - izlet u grad anđela! Dnevni izlet

Ulice i trgovi naše barokne prijestolnice ispunit će vedrina i brojni sadržaji koji će oživjeti adventski duh. Dnevni izleti koje nećete htjeti propustiti! Samo za čitatelje 24sata - Atlasove posebne ponude.
Vidi originalni članak

Ulice i trgovi naše barokne prijestolnice ispunit će vedrina i brojni sadržaji koji će oživjeti adventski duh. Znate li zašto Varaždin nazivaju “malim Bečom” ili zašto je poznat kao grad anđela? Prekrasne dekoracije, mirisi kuhanog vina, punča i prigodnih slastica, drvene kućice s nakitom i suvenirima doprinijet će čarobnoj atmosferi i bajkovitosti Božića. Ono što će začiniti cijelu priču je iznenađenje na tajnoj lokaciji i božićni poklon.

Adventski program oživjet će varaždinske ulice i trgove. Tijekom manifestacije predstavit će se brojni lokalni obrtnici, a svakako zavirite i u prepoznatljive drvene kućice u kojima možete kupiti i posebne, elegantne božićne poklone najdražima. 

Medičar će vaš dan učiniti još slađim, dok će vam licitarka pomoći da izradite vlastiti suvenir, šareno ukrašeni kolačić u obliku srca koji, ukorijenjen u hrvatskoj kulturi, simbolizira privrženost i ljubav. Svojim umjetničkim i kulturnim vrijednostima pažnju će vam sigurno privući i brojne rukotvorine.

Šetnja ulicama grada otkrit će vam brojne palače, vile, najstariju gradsku vijećnicu u Europi, upoznati vas s cimerima koji su nekad označavali djelatnost pojedine trgovine ili bili zaštitni znak pojedinog obrtnika, ispričati legende....

Bit će zanimljivo zaviriti u varaždinska dvorišta, koja čuvaju svoju prošlost, sudbine stanara i neispričane priče, anegdote, ali i tajne, znane samo odabranima. 

Zašto Varaždin zovemo grad anđela? Naime, varaždinske crkve zapravo su i najbolji početak ovog, po mnogo čemu jedinstvenog obilaska grada - obilaska sa sjajem varaždinskog baroka čiji su glasnici upravo anđeli.

Osim u crkvama, ovo srednjeeuropsko, zavodljivo i razigrano povijesno razdoblje otkrivat ćete u šetnji starogradskom jezgrom na pročeljima i ulicama. 

Predah od upijanja šarma grada napravite uživanjem u gastronomskim delicijama na nekom od gradskih trgova ili u restoranima gdje vas očekuju brojna autohtona jela i pozivaju na prave varaždinske gozbe.

Varaždin se ponosi i muzejskom postavom u Starom gradu, koja sadrži značajne povijesne dokumente, vrijedne zbirke cehova, oružja, kamenih spomenika, stakla, keramike, satova dok šetnja kroz dvadesetak soba uređenih u različitim stilovima prošlih razdoblja približava duh prošlih stoljeća.

Dnevni izleti koje nećete htjeti propustiti! Samo za čitatelje 24sata - Atlasove posebne ponude

Više na www.atlas.hr


Idi na 24sata