To je to što me zanima!

ClosEUp filmski festival stigao u Dubrovnik

Publika filmskog festivala «ClosEUp / Europa izbliza» imala je priliku vidjeti 20 kratkih filmova o uspješnim projektima koji su financirani iz fondova EU
Vidi originalni članak

Zamjenik gradonačelnika grada Dubrovnika, Željko Raguž, otvorio je Filmski festival kreativnog dokumentarnog filma ClosEUp / Europa izbliza. «Počašćeni smo što je Dubrovnik odabran kao jedan od gradova u ClosEUp projektu. Nadam se da će festival zainteresirati javnost za povlačenje sredstava iz fondova EU.», rekao je Raguž.

«Cilj festivala je primjerima uspješnih projekata olakšati razumijevanje programa i fondova EU te zainteresirati publiku za prijavljivanje i provedbu vlastitih projekata. Odabrali smo i snimili 20 uspješnih projekata iz raznih područja: pustolovnog turizma, tradicionalnog maslinarstva, kamenoklesarstva, dubrovačkog nakita, zapošljavanja i brige o starijima.», istaknula je Karolina Horvatinčić ispred Instituta za razvoj i međunarodne odnose IRMO koji je nositelj projekta ClosEUp. Pritom je i zahvalila voditelju filmske sekcije Gimnazije Dubrovnik i tajniku udruge Luža, prof. Igoru Miošiću, na pomoći u pripremi filmova.  

Između 20 filmova prikazana su i četiri filma o projektima iz Dubrovačko-neretvanske županije, čiji su voditelji i suradnici bili gosti festivala:

Priroda za budućnost" Regionalne razvojne agencije DUNEA i Helena Kangjera, Voditeljica odjela za ruralni razvoj, poljoprivredu i zaštitu okoliša u DUNEA-i,

Žene na tržištu rada" udruge DEŠA koju je predstavljala Romana Hansal,

«Tradicionalno maslinarstvo" Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo s Mladenom Bečićem iz Zajednice maslinara i uljara Dubrovačko-neretvanske županije te „Pustolovni turizam" Hrvatske gorske službe spašavanja.

Prema glasovima okupljenih odabran je i film miljenik publike – ovaj puta je to «Stella Polaris», projekt čiji nositelj je Udruga Zdravi grad Split. Ciklus filmskih festivala «ClosEUp / Europa izbliza» održan je u Slavonskom Brodu i Splitu, a nakon Dubrovnika  ostali gradovi koji će ugostiti festival su Krapina (6. 9.) i Zagreb (13. 9.). Prije prikazivanja filmova se u svakom gradu održava besplatna dvosatna radionicaKako razraditi projektnu ideju?» s početkom u 17 sati.

Projekt «ClosEUp / Europa izbliza» se realizira se uz potporu Europske unije u programu IPA INFO 2012. i traje 18 mjeseci, a njegova vrijednost je 99.858,53 EUR, odnosno 744.345,48 kn. Provodi ga Institut za razvoj i međunarodne odnose IRMO u partnerstvu s udrugom Medijska tvornica.


Idi na 24sata