To je to što me zanima!

Doživi Hrvatsku tijekom cijele godine: Južna Istra

Južna Istra, riznica je kulturne baštine. Posjetite rimski amfiteatar u Puli i prepustite se prirodnim ljepotama Brijuna.
Vidi originalni članak

Zahvaljujući spoju antičke, venecijanske i austrougarske kulture koje prožimaju gradove na samom jugu istarskog poluotoka, taj je kraj jedinstven u Hrvatskoj. Rimski amfiteatar koji predstavlja spomenik antičkog graditeljstva dominantna je znamenitost grada Pule. Izgrađena je za vrijeme cara Vespazijana, kada se gradio i rimski koloseum. Tu su se nekada priređivale gladijatorske borbe i lov na životinje, a oživljuju ih predstave koje se priređuju u amfiteatru.

Bogat kulturan život Pule njeguje se i kroz uličnu umjetnost te postav Muzeja Suvremene umjetnosti Istre. Ne nedostaje niti sadržaja za posjetitelje željne aktivnog odmora. Biciklističke rute karakteristične su za cijelu Istru, pa tako i jug, a preko 350 kilometara staza zanimljive su rekreativcima, kao i profesionalnim sportašima.

Osam staza, od zaštićenog krajolika rta Kamenjak do Medulina, potom Marčane i Rakalja prema istočnom dijelu Istre i više su nego dovoljno za uživanje u pokretu. U panoramskim letovima i cartingu mogu uživati zaljubljenici u adrenalinske aktivnosti, a posjetitelji se mogu prepustiti i ribolovu, ronjenju, golfu, tenisu, jahanju ili opuštati se u centrima za wellness.

Izleti u prirodu
Zaputite se u Nacionalni parku Brijune ili otkrijte otiske dinosaura u Parku prirode Kamenjak. Brijuni su nadaleko poznati po razvedenosti i prekrasnoj vegetaciji. Otočje se ističe baštinom iz rimskog i bizantskog razdoblja te brojnim životinjskim vrstama, kao što su ptice, čaplje, jeleni i drugi. Na sjevernom dijelu Velikog Brijuna nalazi se impresivni safari park u kojem živi indijski slon, ljama - južnoamerička deva, zebre, indijske svete krave te nojevi. U Parku prirode Kamenjak prošećite ili se provozajte biciklom stazom dinosaura gdje možete vidjeti stope stare 80 milijuna godina. Ukupna dužina cijele staze iznosi oko 600 metara, a okružuju je modeli dinosaura u prirodnim veličinama i mirisno ljekovito bilje. Staza završava dolaskom na morsku obalu na rtu Grakalovac u blizini uvale Pinižule. Na južnoj strani otoka Fenolige nalazi se jedno od najbogatijih nalazišta otisaka dinosaura u Europi – ima ih više od stotine.

Gastronomija
Kako biste doživjeli Istru svim svojim osjetilima posjetite jedan od brojnih gastronomskih evenata. Manifestacija “Gastro jesen Južne Istre” koja se održava u Puli, Medulinu, Fažani, Vodnjanu i Ližnjanu okuplja ljubitelje ribljih specijaliteta, mesnih delicija i samoniklih plodova. Slijedovi po promotivnim cijenama omogućuju vam da kušate sezonske delicije koje se tradicionalno pripremaju u ovom kraju. Od 14.- 23. studenog na jelovniku Gastro jeseni bit će specijaliteti od bakalara i svinjetine te slasne maneštre koje su nezaobilazan dio tradicionalne kuhinje.

Muzeji
Vratite se u prošlost posjetom Arheloškom muzeju Istre u Puli. Prapovijesna, antička i srednjovjekovna zbirka očarat će sve ljubitelje povijesti. Istražite i tradiciju istarskog pomorstva u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre te otkrijte zbirke plakata, fotografija, filmova u Muzeju Suvremene umjetnosti Istre.

Više informacija potražite na internetskim stranicama www.hrvatska365.eu i www.facebook.com/croatia.hr.

Idi na 24sata