To je to što me zanima!

Doživi Hrvatsku tijekom cijele godine: Labin i Rabac

Gradići na istočnoj obali istarskog poluotoka, Labin i Rabac, vrve kulturnim, arheološkim i prirodnim znamenitostima
Vidi originalni članak

Rabac je jedno od najvažnijih turističkih središta na istočnoj obali istarskog poluotoka, udaljeno četrdesetak kilometara od Pule i svega pet kilometara od Labina. Nekadašnje ribarsko mjestašce danas je važno turističko odredište s očuvanom prirodom koje ponosno nosi naziv “biser Kvarnera”. Za sve one koji traže mir i tišinu na raspolaganju su pješačke staze, labinski planinarski put i mountain-bike staze. Na obroncima Učke može se planinariti ili uživati u šetnji prirodom, a sa Skitače pruža se prekrasan pogled na Kvarner, uz planinarenje i pješačenje postoji mogućnost bavljenja i drugim sportovima poput sportskog penjanja, jahanja i vožnje biciklom.

Tijekom prosinca i siječnja u Labinu i Rapcu održavaju se zanimljive manifestacije i događanja. Djeca i odrasli mogu uživati na klizanju pod šatorom u Labinu od 5. do 28. prosinca, a na Sv. Nikolu dijelit će se darovi uz popratne zabavne sadržaje i bogatu ugostiteljsku ponudu. Na Sv. Luciju se sa starogradskog trga organizira pješačenje na Skitaču, a za Božić i Novu godinu posjetitelji se mogu zabavljati na koncertima raznih izvođača.

Od 17. siječnja u Labinu počinju karnevalske svečanosti s tradicionalnim preuzimanjem ključeva Grada Labina. Noć muzeja održava se 30. siječnja u Narodnome muzeju Labin - zainteresirani se mogu uključiti u besplatno stručno vođenje, koncerte, a bit će otvoreni i labinski atelijeri. Svake treće srijede u mjesecu održava se Labinski sajam na kojem se može kupiti sve - od odjeće, obuće, alata i cvijeća pa sve do hrane i pića.

Ljepote Labina
U zaleđu Rapca, na nadmorskoj visini od 320 metara, stari je rudarski grad Labin. U suvremeno doba, kad su ugljenokopi zatvoreni, ovaj grad krase umjetničke galerije i multikulturalni centar koji svojom ponudom nadopunjuje turističke sadržaje. Labin je povijesno i administrativno središte istočne Istre. Bio je nastanjen već u drugom tisućljeću prije Krista. Gradska loža i brojne palače i crkveni toranj iz XVII. stoljeća znamenitosti su koje se ne zaboravljaju. Ne zaboravite niti na vrhunsku lokalnu gastonomiju. Kušajte kvarnerske škampe i labinske krafe, deliciju koju vrijedne ruke istarskih domaćica prave desetljećima.

Više informacija potražite na internetskim stranicama www.hrvatska365.eu i www.facebook.com/croatia.hr.

Idi na 24sata