To je to što me zanima!

Doživi Hrvatsku tijekom cijele godine: Slavonija i Baranja

Gurmansko putovanje u Slavoniju i Baranju - otkrijte što je bolje: perkelt ili fiš i doznajte gdje se nalazi najveća bačva na svijetu
Vidi originalni članak

Odlično vino i tradicionalni specijaliteti oduvijek privlače posjetitelje u Slavoniju i Baranju. Osječko-baranjska županija ponosi se vinogorjima: Feričanačkim, Đakovačkim, Erdutskim i Baranjskim. Svaka regija marljivo skuplja nagrade i priznanja za vrhunsko vino, a kako biste otkrili koja najbolje odgovaraju vašem ukusu najbolje se zaputiti vinskim cestama. Istražite Baranju, regiju čije ime dolazi od mađarskog “boranya”, što znači “majka vina” i razgledajte impresivne vinograde. U Erdutskom vinogorju nalazi se najveća bačva na svijetu koja se i dalje koristi, a u Đakovačkom vinogorju biskupi čuvaju vinsku tradiciju. Najviše utjecaja na razvoj feričanačkog vinogradarstva imali su Cisterciti i fratri iz Našica, a vina tog kraja osvojila su prestižne svjetske nagrade.

Kulinarska tradicija
Vino je najbolje spojiti sa slavonskom i baranjskom gastronomskom tradicijom u kojoj se skladno prožimaju utjecaji brojnih naroda koji su živjeli ili još uvijek žive na ovom prostoru. Specijaliteti od riječne ribe poput fiš-paprikaša i perkelta, nezaboravnog šarana na rašljama, te mesnih delicija poput baranjskog čobanca i raznih specijaliteta od divljači samo se nastavljaju na neizostavni kulen, kobasice, čvarke i slaninu. U vrijeme blagdana zamirišu i medenjaci, šape, paprenjaci, makovnjače, orahnjače te neizostavne pogačice i salenjaci koji pozivaju na kušanje. Lokalne fišijade, natjecanja u pripremi čvaraka i gastronomski eventi održavaju se tijekom cijele godine i najbolji su pokazatelj u kojoj je mjeri kulinarska baština utkana u tradiciju ovog kraja.

Advent u Baranji
Brojne delicije se mogu kušati tijekom, prosinca dok traje „Advent u Baranji’’, kada se diljem Baranje održavaju prigodne manifestacije. Prvog i zadnjeg vikenda u prosincu u Belom Manastiru održava se božićni sajam, a Zmajevac je poznat po „Kristkindl Marktu“, božićnom sajmu Malog Isusa. Ta se manifestacija održava 21. prosinca, kada brojni posjetitelji dolaze uživati u povorci božićnih anđela koji obilaze selo i šetaju prigodno ukrašenom vinskom ulicom gdje se u večernjim satima priređuju koncerti. Posjet Zmajevcu idealna je prilika da se opskrbite darovima za najmilije – obilje ideja čeka na štandovima s tradicionalnim proizvodima poput baranjskih licitara, meda, prirodnih sokova, rakije, zimnice, drvenih igračaka, suvenira i sličnih proizvoda. Za ovu prigodu otvoreni su vinski podrumi u kojima uz graševinu, chardonnay, frankovku i druga baranjska vina mogu kušati i kobasice, langošice, kolači... U Karancu, blizu Belog Manastira također je živo svake zime. Tu se tradicionalno održava zimski vašar i natjecanje u pečenju čvaraka, ‘’Čvarak fest’’. Pored najboljih čvaraka, nagrađuje se i najveća tabla slanine. Osim kao grickalica uz vino ili rakiju, čvarci se u ovom kraju pripremaju na brojne načine – kada zahladi, restorani mirišu na omiljene pogačice, žgance sa čvarcima i druge delicije.

Više informacija potražite na internetskim stranicama www.hrvatska365.eu i www.facebook.com/croatia.hr.

Idi na 24sata