To je to što me zanima!

Doznajte kako možete zaraditi - preuzmite svojih 50 eura!

Trgujte cijenom dionica Google-a na svjetskoj burzi koja je od rujna do danas pala za 9.43%, međutim i dalje je 7.5% iznad razine koju je imala nakon podjele dionica u travnju ove godine
Vidi originalni članak

FXLider, posebno za čitatelje 24sata, osigurao je 50 eura namijenjenih za trgovanje cijenom dionica Google-a i drugih najvećih svjetskih kompanija na svjetskoj burzi, jedinoj burzi na kojoj investitori mogu zaraditi i na rastu, ali i na padu cijena.

Ovdje preuzmite 50 eura za trgovanje.

Europski parlament usvojio je nacrt prijedloga koji je upućen Europskoj komisiji, izvršnom tijelu EU, kojim se predlaže odvajanje Google-ova pretraživača od ostalih komercijalnih servisa što bi, prema njihovom mišljenju, bilo jedno od rješenja za dosadašnju tržišnu dominaciju Google-a.

U teoriji, ovo razdvajanje trebalo bi spriječiti Google-ove druge komercijalne usluge, kao što su YouTube i Google Shopping, da koriste svoju dominantnu poziciju koju im osigurava pretraživač.

Kako navode iz FXLider-a, ideja ima podršku dva najutjecajnija politička bloka u parlamentu Socijalista i Europske narodne stranke.

Glasovanje kojim bi se osudila ova velika američka kompanija je ekstremno rijedak potez Europskog parlamenta i djelomično je odraz ovogodišnjeg okretanja njemačkih političara protiv Google-a. Političari desnog i lijevog centra, koji predstavljaju dominantnu silu u njemačkom korporativnom svijetu, od medijskih grupa do telekomunikacija, najjači su pobornici kritika ove kompanije“, istaknuli su iz FXLider-a.

Google je postao centar europskih napada zbog mnogih problema, od komercijalne dominacije do politike privatnosti. Kompanija je nedavno već bila prisiljena prihvatiti odluku Europskog suda o zabrani indeksiranja linkova koji se tiču prošlosti ljudi.

Europski parlament nema formalnu moć da dijeli kompanije, ali ima sve veći utjecaj na Europsku komisiju koja inicira sve zakone u EU. Već pet godina komisija istražuje pitanje dominantnog položaja Google-a u online pretraživanju zbog tvrdnji da rangiranjem favoriziraju svoje usluge čime se umanjuje profit konkurenata. Zabrinutost Europe potječe od činjenice da Google drži oko 90% europskog tržišta naspram 68% koliki je njegov udio na američkom tržištu“, naglasili su iz FXLider-a.

Zbog velikog broja žalbi, Europska komisija ponovno je otvorila istragu u rujnu. Potpredsjednik Europske komisije, Joaquin Alumnia, također je izjavio da je moguće da se pokrene i istraga Androida, Google-ovog operativnog sustava za mobilnu telefoniju kojeg koristi oko 75% pametnih telefona u Europi.

Google sa svoje strane i dalje čvrsto zadržava svoj stav da ne promiče svoje proizvode na račun konkurencije već da samo pokušava ostvariti najbolje rezultate. I pored toga što su odbili komentirati nedavni potez Europskog parlamenta, rukovoditelji kompanije su razumljivo bijesni zbog, kako smatraju, političke pozadine poteza.

Simon Roberts, Analitičar u Fortrade-u

Idi na 24sata