To je to što me zanima!

Beba robot iCub naučit će govorit za četiri godine

Amerikancima iCub stiže na sveučilište dogodine, a projekt u kojemu će sudjelovati i nekolicina europskih sveučilišta počinje sljedeći mjesec
Vidi originalni članak

Sveučilište iz Devona odlučilo je otkriti može li se naučiti bebu robota da govori. Tim stručnjaka sveučilišta iz Plymoutha radit će na metar velikoj humanoidnoj bebi robotu imena iCub. Projekt će trajati četiri godine, a na njemu će raditi eksperti u robotici u suradnji sa specijalistima za razvoj jezika koji istražuju kako roditelji uče djecu govoriti. Rezultati istraživanja mogli bi dovesti do razvoja robota koji uči, misli i govori. Projekt je prvi takve vrste na svijetu, a tipični eksperimenti s iCubom će uključivati i aktivnosti kao što su ubacivanje igračaka različitih oblika u odgovarajuće rupe u kutiji i slaganje drvenih pločica. Naučit će imenovat stvari i radnje za osnovnu komunikaciju koja će zvučat kao "robot stavlja kocku u kutiju". Glavni i najbolji konzorcij na svijetu u istraživanju spoznajne robotike koji vodi sveučilište iz Plymoutha izabran je u konkurenciji 30-ak timova. Za projekt koji će izvoditi u suradnji sa sveučilištem iz Hertfordshirea odobrena im je subvencija od 4,7 milijuna funti.
- Ishod će definirati znanstvene i tehnološke uvjete za stvaranje humanoidnih robota sposobnih za kompleksno ponašanje, razmišljanje i komunikacijske vještine kroz individualno i socijalno učenje - rekao je profesor Angelo Cangelosi.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare