To je to što me zanima!

FOTO Kod Lošinja snimili 30-ak dupina: 'Igrali su se i skakutali'

U skupini je bilo mnogo parova majka-mladunče, i dosta poznatih peraja, objavio je Institut Plavi Svijet koji ih je snimio između otoka Silbe i Grebena
Vidi originalni članak

Iz Instituta za istraživanje i zaštitu mora Plavi Svijet objavili su prekrasne prizore veće skupine dupina, koje su nedavno snimili između otoka Silbe i Grebena. Navode kako ih je bilo tridesetak, a mnogi od njih poznati su im otprije.

- Dupinima nije važno kakvo je vrijeme vani i koje je godišnje doba, ali nama je važno da more nije valovito pa ih na taj način uspijemo snimiti. U prosjeku najčešće susretnemo 6-10 dupina, ali nekoliko puta godišnje dogodi se da ih vidimo i po 20-30 u skupini, kao u ovom slučaju - govori nam Jelena Basta, predsjednica Instituta.

PREDIVAN PRIZOR VIDEO Zaigrani dupini prišli jedrilici kraj Pelješca: 'Skakali su i igrali se oko nas 10 minuta'

Dodaje kako su prije desetak godina imali i rekord, kad su ugledali oko šezdeset dupina odjednom.

- Dupini su bili dosta raspršeni po širem području i ronili su u različitim smjerovima. Među njima su bile mnoge nam poznate peraje, poput Metine majke Mirne. U skupini je bilo mnogo parova majka-mladunče, koji su se aktivno igrali, pa čak i skakali. Na naše zadovoljstvo, jedan od ovih parova bili su Zoom, naš dupin iz programa “Usvoji dupina”, i njezino najmlađe mladunče rođeno tek prošle godine. Zoomovo mladunče iz 2016., sada samostalno, također je bilo tu - stoji u objavi Plavog Svijeta povodom ovog susreta.

POGLEDAJTE VIDEO Dupini uživali u igri lovice s brzom jahtom: 'Pokušavali su je stići, biti brži, prepriječiti put...'

Na njihovoj stranici možete podržati rad Instituta kroz navedeni program usvajanja dupina, a kako nam objašnjava Henrieta Belegišanin, radi se o simboličnim jednokratnim iznosima, kojima na originalan i humanitaran način možete pokazati interes za njihovo kretanje i život kroz godinu.

Naglašava kako im je najvažnije nastaviti održavati komunikaciju s donatorima usvojiteljima i obavještavati ih o ovim pametnim životinjama, kao znak zahvalnosti što su ih odlučili podržati.

Trenutno vas na njihovu webu čeka šest dupina za usvajanje: Meta, Apple, Mijo, Vivi, Stripi i Zoom, od kojih se posljednji pojavio i u ovoj skupini od tridesetak dupina.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • antimunjenih 15.11.2022.

    Ribari su vrlo sretni kad im jato unisti mreze i skakuce bez nogu.

  • pješak 15.11.2022.

    'Igrali su se i skakutali'... E ova terminologija ide na nerve! Otkud netko može znati što oni rade!?? Možda to "igranje i skakutanje" njima znači nešto sasvim drugo!

  • tlmo 15.11.2022.

    Skakutali? Skakanje je odraz nogom(-ama) od čvrstu podlogu. ili?

Komentiraj...
Vidi sve komentare