To je to što me zanima!

Jedini znaju izumirući jezik, ali već godinama ne razgovaraju

Ajapaneko jezik, koji tečno govore samo dvojica Meksikanaca iz sela Ayapa na jugu Meksika, izumire. Problem je što posljednji govornici ne žele razgovarati
Vidi originalni članak

Meksikanci Manuel Segovia (75) i Isidro Velazquez (69) posljednji su govornici gotovo izumrlog jezika no već nekoliko godina ne razgovaraju iako stanuju 500 metara jedan od drugog, piše Daily Mail. Posvađani susjedi jedina su dvojica ljudi koji tečno govore jezik ajapaneko. Njihovi susjedi u selu kažu kako se Manuel i Isidro nikada nisu slagali i zapravo nije poznato postoji li neki dugogodišnji nesporazum. 

Jezični antropolog Daniel Suslak sa sveučilišta u Indiani, počeo je sastavljati rječnik jezika ajapaneko kako bi se znalo da je zaista postojao. U razgovoru s Manuelom i Isidrom, Suslak pokušava napraviti dvije verzije rječnika. Problem je što se muškarci ni oko toga ne slažu i lingvistu otežavaju posao. 

- Dok sam bio dječak svi smo ga govorili. Polagano je nestajao i čini se kako će nestati zajedno sa mnom - rekao je Manuel Segovia, koji jezik govori sa sinom i suprugom no oni znaju samo nekoliko riječi. Na ajapaneškom je razgovarao s bratom koji je preminuo prije deset godina.  

U svijetu danas postoji oko 6.000 jezika. Stručnjaci procjenjuju da će ih polovica izumrijeti u sljedećih 100 godina. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • SmartDizajn 14.04.2011.

    Svi ćemo pričati engleski i kineski... :(

  • RegistryKiller_1 14.04.2011.

    Svemu jednom dođe kraj !

Komentiraj...
Vidi sve komentare