To je to što me zanima!

Jedinstveni prizori: Zasniježilo je čak i na Lastovskom otočju...

Vremenske nepogode koje su ove godine zahvatile cijelu Hrvatsku, zahvatile su i najjužnije dijelove zemlje. Nakon što je u ponedjeljak pao i u Dubrovniku, zahvatio je i otok Lastovo
Vidi originalni članak

Zabijelio se i namlađi Park priorde u Hrvatskoj, Lastovsko otočje. 

Park obuhvaća 46 otoka, otočića, hridi i grebena (najveći od njih su Lastovo i Sušac) ukupne površine 53 km2 i 143 km2 morske površine. Omeđen je kamenim svjetlima Sušca, Tajana, Glavata i Struge.

Lastovsko otočje proglašeno je Parkom prirode zbog svoje mistične ljepote, naglašene krajobrazne vrijednosti, gustih šuma i plodnih polja obogaćenih lokvama, visokih obalnih strmaca, kopnenih i podvodnih špilja, te brojnih rijetkih morskih i kopnenih vrsta i staništa.
Lastovsko otočje jedno je od najbogatijih i najočuvanijih botaničkih područja na Sredozemlju.

Oko 70% površine otočja prekriveno je šumom, što čini Lastovo pored Mljeta najšumovitijim hrvatskim otokom. Zahvaljujući obilju i raznovrsnosti  zooplanktona, podmorje Parka bogato je koraljima, spužvama, mekušcima, mahovnjacima, bodljikašima, rakovima te mnogim drugim vrstama, pa su karike podmorskog životnog lanca vrlo snažne.

Posebitost ˝Lastovskog otočja˝ čini i bogata kulturno povijesna baština - brojne kamene crkvice, životopisni fumari, te tradicionalni lastovski Poklad, no ne smijemo zaboraviti ni lokalno stanovništvo, koje je dokaz da je suživot prirode i čovjeka moguć uz razvijenu ekološku svijest. 

 

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 27.02.2018.

    hahaha tamo odavno nije bilo sniga.

  • P 27.02.2018.

    predivno, i ljeti i zimi ❤

  • BarunMunchausen 27.02.2018.

    Ajde da se malo i boduli uvate lopate.

Komentiraj...
Vidi sve komentare