To je to što me zanima!

Kod Čiova snimio jato meduza: 'Prizor uopće nije bio ugodan'

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Čitatelj nam je poslao snimku meduza na koje su naišli nedaleko Čiova. Krenuli su loviti ribe no, umjesto riba, oko njih su bile samo meduze. Stručnjak kaže kako su bezopasne za ljude
Vidi originalni članak

Otišli smo u subotu popodne loviti ribu blizu Čiova i vidjeli smo jato meduza. Bio je malo neugodno ih vidjeti u tolikom broju rekao nam je čitatelj koji  je snimio meduze. Dodaje u šali kako, nažalost, nije bilo ribe, pretpostavlja da su ih meduze rastjerale.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Stručnjak za  biologiju i ekologiju zooplanktona Davor Lučić pojašnjava kako meduze na videu pripadaju rodu Aurelia poznatije kao uhati klobuk.

Uobičajena je njezina brojnija pojava u obalnim ekosustavima Sredozemnog mora. Na snimci se jasno vide zrele gonade, te su bezopasne za ljude.

Dodaje kako je zanimljivo da su od 2017. godine učestale masovne pojave tih meduza u okolici Splita, što uključuje Čiovo, Kaštelanski zaljev, Loru i brojna druga mjesta. 

Idi na 24sata

Komentari 19

  • kaius 26.03.2019.

    velika vjest,bilo ih j e i bit če,.bilo je godina kad nisi mogao uć u more koliko ij je bilo,da smo i mi i turisti sa mrežama ih izvlačili i ostavljjali da se suše na obali. sad ih ima sad ih nema

  • 25.03.2019.

    ne bi ih volio vidjet blizu dok ronim

  • Fenix_7 25.03.2019.

    Nisu životno opasne po ljude, ali su odvratne i ogavno ljigave. Jedna mi se zalijepila za trbuh dok sam plivala, peče k'o 100 kopriva, za "kaznu" sam ju ostavila na vrućem kamenu i gledala kak' se otapa ;-)

Komentiraj...
Vidi sve komentare