To je to što me zanima!

Kupio figuricu za 40 kn: Vrijedi milijune i stara je 900 godina...

Trgovac antikvitetima nije ni slutio da u ladici ima jednu od najpoznatijih šahovskih fiura na svijetu. Kupio ju je 1964. godine, a sad bi njegova obitelj mogla zaraditi milijune...
Vidi originalni članak

Obitelj iz Edinburgha u Škotskoj držala je figuricu za šah u ladici 55 godina ne znajući za što služi. Figurica napravljena od moržovih kljova stara je 900 godina, a 200 godina je se smatralo nestalom.

Pripada setu otkrivenom davne 1831. godine na otoku Lewis u Škotskoj. Nepotpuni set kojemu nedostaje još pet figurica čuva se u British muzeju u Londonu i National Museum of Scotland u Edinburghu. 

Na dražbi u londonskom Sotheby'su će se naći 2. srpnja. Sama figurica je procijenjena na čak osam milijuna kuna. Stručnjak aukcijske kuće koja je procijenila figuru, Alexander Kader kaže kako je ovo otkriće jedno od najuzbudljivijih u njegovoj karijeri.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 04.06.2019.

    dobre figure

  • Mthesecond 04.06.2019.

    Zamisli nadjes cijeli set tih figura I reces si joj sto je ovo,na sto ovo slici I direktno u kantu za smece s tim..I onda doznas da je nadjena jedna figurica od par milijuna I da fale ostale :)))) Urnebes..Haha..

  • _l_ 04.06.2019.

    vrijedi tako puno jer ima falusoidnu glavu

Komentiraj...
Vidi sve komentare