To je to što me zanima!

Kupio negative za 250 kn, a danas vrijede milijardu

Poznati američki fotograf Ansel Adams fotografije je slikao između 1920. i 1930. godine, a od njih je ostalo 65 negativa. Kupio ih je Rick Norsigian
Vidi originalni članak

Umjetnik Rick Norsigian iz Kalifornije prije desetak godina kupio je stari set fotografskih negativa za oko 250 kuna. Njihova današnja vrijednost procjenjuje se na oko milijardu kuna. Poznati američki fotograf Ansel Adams fotografije je slikao između 1920. i 1930. godine, a od njih je ostalo 65 negativa. Norsigian je negative pronašao na jednoj kućnoj rasprodaji u Kaliforniji. Nakon što ih je razvio u fotografije primijetio je sličnost s Adamsovim radovima. Stručnjaci su istaknuli kako su dugo i detaljno proučavali fotografiju te su utvrdili kako je djelo Adamsovo.
- Iako fotografije nemaju potpis umjetnika, svi koji su ih pregledali došli su do zaključka kako ih je fotografirao upravo poznati fotograf - rekao je Norsigianov odvjetnik Arnold Peter. Ustanovili su i kako je rukopis na kuvertama u kojima su bili negativi zapravo od Adamsove supruge Virginije. Adams je preminuo 1984. godine, a vjeruje se kako je većina njegovih negativa uništena u požaru u njegovom uredu 1937. godine. Požar je uništio oko 5000 fotografija, tj. jednu trećinu njegovih radova, piše AFP.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Zeljk0 28.07.2010.

    milijardu čega? nemojte pretjerivati, ni Mona Lisa ne vrijedi milijardu a kamoli glupe fotografije ......

  • HellbAni_1 28.07.2010.

    hahaha., i onda se nadu debili koji bi platili te slike tolike novce :D ... ajme komedije i glupog li naroda

Komentiraj...
Vidi sve komentare