To je to što me zanima!

Misterij 'bazena smrti': Sve što kroči u njega pretvara u kamen

Jezero Natron proglašeno je jednim od najnegostoljubivijih mjesta na svijetu, gdje se jadna stvorenja pretvaraju u kamen kada dodirnu vodu. Razlog su visoke količine natrijevog karbonata u jezeru
Vidi originalni članak

Jezero Natron smatra se bazenom smrti i beznađa koje ptice pretvara u kamen, a s druge strane, njegova okolina vrvi od života.

U čemu je njegova tajna? Prije nekoliko godina, britanski fotograf Nick Brandt je na jezeru Natron u Tanzaniji našao okamenjene ptice i vratio ih u prirodan položaj. Postavio ih je kao da stoje na granama ili plivaju na vodi i fotografirao ih. 

- Pronašao sam ih na obali jezera. Nitko ne zna kako su uginule. Možda su se, zbunjene čudnim odrazom ovih voda, zabijale u njih kao insekti u staklo, kazao je tada fotograf. 

Ubrzo je ovo jezero proglašeno jednim od najnegostoljubivijih mjesta na svijetu, gdje se jadna stvorenja pretvaraju u kamen kada dodirnu vodu. Razlog su visoke količine natrijevog karbonata u jezeru. 

Ovaj mineral stiže do jezera iz obližnjeg vulkana Ol Doinyo Lengai, koji je jedini aktivni proizvođač lave natrijevog karbonata. Ovaj vulkanski nusproizvod je bogat natrijem i kalijevim karbonatom, koji se ulijeva u jezero i doprinosi visokim pH vrijednostima vode.

Međutim, ovo jezero nije samo bazen smrti i beznađa. Zapravo, jezero i njegovo okruženje vrve od života. Nevjerojatno, ali između 65 i 75 posto svjetske populacije manjih flamingosa je rođeno na jezeru Natron, a lužnatost jezera zapravo pomaže u ovom procesu, jer ekstremno visoka razinama pH drži predatore podalje od beba flamingosa.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • MyLunna 09.10.2016.

    Vrlo rado bi nasim politicarima uplatila ljetovanje na tom jezeru (i jos kremicu za suncanje bi im poklonila)

  • BernySinara Wesker 26.09.2016.

    vidis to nisam znala zanimljivo procitati :)

  • pješak 12.09.2016.

    ..."jezero proglašeno jednim od najnegostoljubivijih mjesta na svijetu....", .....Valjda bi bolje bilo reći najsmrtonosnijih mjesta na svijetu!

Komentiraj...
Vidi sve komentare