To je to što me zanima!

Na ovoj planini živi Goli čovjek, a njezina Smrdljiva voda liječi

Više od pola ove planine, čiji je najviši vrh Zelenbeg na 2171 metar nadmorske visine, nalazi se u Makedoniji, a njezin manji dio u Grčkoj. Krije brojne tajne...
Vidi originalni članak

Planina Kožuv na jugu Makedonije bogato je raznolikom florom i faunom, a krije i jedno vrlo rijetko drvo neobičnog imena - Goli čovjek.

Više od pola ove planine, čiji je najviši vrh Zelenbeg na 2171 metar nadmorske visine, nalazi se u Makedoniji, a njezin manji dio u Grčkoj. Na njezinim istočnim padinama, u kanjonu rijeke Crna, može se naći ovo zanimljivo drvo koje tijekom dana tri puta mijenja boju.

Ujutro je zelenskasto, tijekom dana je boje ljudske kože, a navačer prelazi u crvenu. Dva puta godišnje se 'presvlači'. Tada svoju hrapavu koru mijenja svojevrsnom kožom koju, kada dodirujete, imate osjećaj da dirate čovjeka, a tako je ova čudna biljka dobila ime. 

Kožuv planina krije još neobičnih tajni, a jedna od njih je i tzv. Smrdljiva voda. Riječ je o izvoru na visini od 850 metara nadmorske visine. Voda na tom mjestu ima neugodan miris koji podsjeća na pokvarena jaja, a oni koji su probali, kažu kako je i specifičnog okusa. Unatoč neugodnom okusu i mirisu, poznata je kao vrlo ljekovita voda koju koriste oboljeli od bolesti urinarnog trakta, teškoća s bubrezima i probavom.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • audi 2.0 18.10.2017.

    Eto, kao sto sam vec jednom rekao. Planeta zemlja se jos nije otkrila do kraja a oni misle ici na mars. Mos mislit :)

  • Iskrivljena antena 17.10.2017.

    Stablo izgleda kao iz horror filma

  • zoki_bijela 17.10.2017.

    Da nije kisni

Komentiraj...
Vidi sve komentare