To je to što me zanima!

Najstarija poruka u boci: 'Došla je s njemačkog broda 1886.'

Boca koju su pronašli bila je samo jedna od tisuće bačenih u more kada su Nijemci u 19. stoljeću provodili eksperimente kojima su htjeli naučiti više o morskim strujama
Vidi originalni članak

Bocu s porukom pronašao je bračni par na obali Australije kojem se činilo da bi boca "mogla lijepo izgledati na polici", no kad su se približili vidjeli su da u 132 godine staroj boci džina stoji mali smotuljak. 

Na papiru je bio tekst na njemačkom, uz datum 12. lipanj 1886. godine. Da je poruka autentična potvrdio je i nadležni muzej. 

Prema priči kustosa, boca s porukom je bačena s njemačkog broda "Paula" koji je plovio Indijskim oceanom 1886. godine, oko 950 kilometara daleko od australske obale na kojoj je boca nađena. 

U to vrijeme, Nijemci su provodili eksperiment u trajanju od 69 godina. Naime, bacali su preko tisuće takvih boca u ocean s porukama na kojima su pisali podaci o brodu, a sve kako bi na taj način mogli istražiti morske struje. Čak 662 boce iz eksperimenta uspjele su doći natrag u Njemačku, a zadnja je pronađena 1934. godine, piše The Guardian

Bračni par je ovim pronalaskom srušio rekord najstarije pronađene poruke u boci, koji je do tad bio 108 godina. 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • kaius 03.04.2018.

    moguće je,ako se uzme u obzir vrsta obale,valovi....tko zna kad je more bacilo bocu na obalu,još ako je pjesak malo treba da i plima i oseka pomognu da pjeak zatrpa bocu. godinama može tako ostat dok jednom neko jače nevrijeme ne izmješa taj dio i skine naslagu materijala sa boce.

  • 08.03.2018.

    da netko ju je pronašao nakon toliko godina haha interesantno nakon 130 godina

  • Grga_Čvarak 08.03.2018.

    No coments

Komentiraj...
Vidi sve komentare