To je to što me zanima!

Nakon smrti bližnjeg okupljaju striptizete da bi manje tugovali

Na Tajvanu je običaj u čast pokojnika organizirati ples striptizeta kako bi razveselili njegov duh i posljednji put ga obradovali. Mnogi misle da je običaj skandalozan
Vidi originalni članak

Na Tajvanu postoje pogrebne striptizete koje preminule uveseljavaju i stavljaju im na lice posljednji osmjeh koji sa sobom nose u nebo, piše Daily Mail. Neki ovaj tajvanski fenomen opisuju kao skandalozan dok drugi smatraju da je jako važan dio u procesu tugovanja nakon smrti. 

Antropolog Marc L. Moskowitz o neobičnom običaju snimio je dokumentarni film Ples za mrtve: Pogrebni striptiz u Tajvanu. U filmu opisuje tanku granicu između ilegalnog i legalnog ponašanja u ovoj zemlji kao i velike razlike između tradicija ruralnih krajeva i pop kulture u većim gradovima. Moskowitz kaže kako je želio publici na Zapadu pokazati drugačiji pogled na smrt.

- Zapadnjački pogled na kulturu je jako uzak. Zna se kako bi trebao izgledati sprovod i prihvaćeno je da se doživljava kao tužna situacija - objasnio je.

Tijekom istraživanja Tajvana naišao je na Electric Flower Cars, karavane šarenih prikolica i kamiona na kojima se izvijaju stotine striptizeta. Vesele karavane, prema nekima su nastale kada su novi duhovi dobili zadatak da zabavljaju starije duhove.

- Ovakvi plesni i pjevački nastupi zapravo su jedina prilika za ljude u zabačenim dijelovima zemlje da se na neki način zabave. Siromašni su i ne mogu si priuštiti odlaske na koncerte da bi se zabavili, kao što je slučaj sa Zapadnom kulturom - rekao je Moskowitz.

 
Idi na 24sata

Komentari 8

  • anaangela 01.08.2011.

    ako ima stripera eto i mene

  • arsenalist 12.07.2011.

    Rade to samo da razvesele pokojnika,inace im se to gadi,,,ali ipak se mora mislit na pokojnika...

  • Smoke 12.07.2011.

    odo ja trazit dal imam kog od familije na tajvanu... :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare