To je to što me zanima!

Naučio klingonski i pobijedio disleksiju, trebalo mu 12 god.

Oženji otac dvoje djece (50) počeo je učiti klingonski iz znatiželje. Oduvijek je volio Zvjezdane staze. Prevodeći ga, shvatio je gdje se u mozgu nalazi njegov problem
Vidi originalni članak

Britanac Jonathan Brown (50) iz Furztona učio je izmišljeni klingonski jezik 12 godina i tako se naučio nositi s disleksijom. Sada je postao glavni 'lingvist' na CD-u preko kojega i drugi mogu naučiti jezik iz popularnih Zvjezdanih staza. 

- Klingonski mi je pomogao s mojim problemom i pronašao sam način da se nosim s disleksijom - objasnio je. Jezik je izmislio Marc Okrand, a upotrebljava se u filmovima. Međutim, Okrand nije samo izmislio neke riječi kako bi zvučale izvanzemaljske, on je stvorio cijeli novi jezik, piše BBC. Brown, oženjeni otac svoje djece, oduvijek je volio Zvjezdane staze, a zainteresirao se za jezik shvativši da postoji rječnik. 

- Kupio sam ga samo da vidim o čemu se radi, a onda mi je postalo zabavno učiti. U tom jeziku nema ljubaznosti. Mislim da ga zato ljudi vole. Direktan je - dodao je. Preveo je skripte i snimio CD. Objasnio je kako se uvijek mučio sa čitanjem i s onim što naziva 'sljepoća imena'. Međutim, učeći klingonski otkrio je kako može koristiti drugi dio mozga. 

- Disleksija nije nešto što se može preboljeti. S tim se živi. Radeći na prijevodu otkrio sam gdje imam problem. Shvatio sam da pokušavam upamtiti riječi u dijelu mozga za imena, a pošto ne mogu upamtiti imena, nisam mogao pamtiti ni riječi. S klingonskim igricama naučio sam da stavljam riječi na drugo mjesto, u dugoročnu memoriju - objasnio je. Dodao je kako je još dalek put do toga da tečno progovori klingonski.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • gefufna_na_cincilatoruu 20.10.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • HoneyRyder 07.10.2011.

    Brown,oženjeni otac svoje djece???? kae s glavom

Komentiraj...
Vidi sve komentare