To je to što me zanima!

Oni će vam dati 'pristojnu lovu' ako se preselite u njihovo selo

ŠVICARSKA: Selo Albinen proživljava emigraciju i samo je jedno u nizu švicarskih sela s istim problemom. Tamošnje stanovništvo želi na originalan način privući dolazak novih stanovnika
Vidi originalni članak

Albinen je selo u švicarskom kantonu Valais, smještenom na jugu zemlje. Ono po čemu je ovo selo privuklo svjetsku pažnju je odluka mještana o novoj politici koja će strancima ponuditi novac da dođu živjeti k njima.

Malo selo u kojem trenutno živi tek 240 stanovnika jedno je od mnogih u Švicarskoj koje posljednjih godina doživljava veliko iseljavanje. Iako u selu postoje brojne vikendice, stanovnici odlaze iz sela, pogotovo mlađi.

Samo ove godine selo su napustile tri obitelji s osmero djece pa su lokalne vlasti bile prisiljene zatvoriti osnovnu školu. Sad stanovnici sela zahtijevaju da se u selo vrati život i osigura budućnost i opstanak. Plan lokalnog vijeća je da strancima koji se odluče za kupnju ili izgradnju kuće u Albinenu poklone po 25 tisuća franaka za svaku odraslu osobu u obitelji i dodatnih 10 tisuća franaka po djetetu.

No, postoje i uvjeti koje je potrebno ispuniti. Odrasle osobe moraju biti mlađe od 45 godina i pristati na život u selu u trajanju od najmanje deset godina. Prema prijedlogu vijeća, četveročlana obitelj dobila bi 70 tisuća franaka (oko 450 tisuća kuna).

U kupnju ili izgradnju kuće treba uložiti najmanje 200.000 franaka i nekretnina mora biti stalni dom, a ne vikendica. Novac od lokalnih vlasti dobijaju nepovratno, osim u slučaju ako netko odluči napustiti selo prije isteka roka od deset godina. Lokalne vlasti uvjerene su da su ove mjere pristupačne za sve.

To je ulaganje u budućnost sela, pišu lokalne novine. Albinen je selo koje se nalazi na 1.300 metara nadmorske visine, s pogledom na dolinu Rhone. Šest kilometara dalje nalazi se termalno odmaralište Lukerbad, a prvi veći gradovi udaljeni su tek pola sata vožnje.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • 24.11.2017.

    Ne upuštam se u nikakve egzibicije koje imaju veze sa frankom, tu valutu najbolje zaboraviti da postoj.

  • 24.11.2017.

    ne bi ni za milijardu dolara

  • Nik_Nicolo 24.11.2017.

    I Stime da kuca nikada nije tvoja, jeli je nikada neces moci isplatiti, i placas i dalje hipoteku, a moras Minimalno dati 20% svog novca od vrijednosti imovine da bi si mogu to omoguciti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare