To je to što me zanima!

Oni su legalizirali travu: Mogu je konzumirati čak i policajci...

U nekim kanadskim gradovima, primjerice Montrealu, za uživanje kanabisa vrijedit će jednaki propisi kao za uživanje cigareta. U nekim drugim gradovima pušenje 'džointa' bit će dopušteno samo kod kuće
Vidi originalni članak

Od 17. listopada Kanađanima je dopušten uzgoj, posjedovanje i konzumacije kanabisa u rekreativne svrhe, po čemu je to prva zapadna zemlja i druga u svijetu, pet godina nakon što je to učinio Urugvaj u Južnoj Americi.  

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Legalizacija bi trebala potaknuti kanadsko gospodarstvo i proizvesti između 816 milijuna do 1,1 milijarde dolara novih prihoda u četvrtom tromjesečju tekuće godine. U to se ne računa crno tržište koje proizvodi četvrtinu svih 'džointova' popušenih u Kanadi, prema podacima Kanadskog statističkog zavoda. 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Statistički zavod procjenjuje da će 5,4 milijuna Kanađana kupovati kanabis u za to ovlaštenim trgovinama do kraja 2018., odnosno 15 posto populacije. 

U inozemstvu će se pomno pratiti kanadsko iskustvo, rekao je premijer Justin Trudeau u svibnju kada je dao intervjuu agenciji France Presse.

- Saveznici s kojima sam razgovarao žele promatrati kako će teći stvari kod nas (...) prije nego što i sami krenu u to. Budu li stvari dobro funkcionirale, a ja očekujem da će tako biti, vjerujem da će nas druge zemlje slijediti - rekao je Trudeau, prenosi Dnevnik.hr.

Pripreme već traju u pojedinim regijama i naseljima te lokalne vlasti i poduzeća moraju propise uskladiti s novim zakonom. 

Savezni parlament u proljeće je izglasao legalizaciju kanabisa koji je u Kanadi bio zabranjen od 1923., no provedbu te reforme provest će deset saveznih pokrajina i tri teritorija. Nekoliko njih već je najavilo da neće potpuno primijeniti novi zakon.

Novim saveznim zakonom svako kućanstvo može uzgojiti do četiri biljke kanabisa, no središnja kanadska pokrajina Manitoba i istočna pokrajina Quebec izjasnile su da će uzgoj zabraniti, iako o tome posljednju riječ tek treba izreći Vrhovni sud.

Kao i za proizvodnju i distribuciju alkohola i duhana, pokrajine su te koje odlučuju o dobnoj granici. U većini je granica 19 godina, no u Alberti je 18, a Quebec želi granicu podići na 21 godinu.

Kad je riječ o komercijalizaciji, neke pokrajine, a među njima i Quebec, žele imati monopol, a druge poput Ontarija ili Nove Škotske odlučile su taj posao prepustiti privatnom sektoru.

Neujednačena će biti i praksa za pripadnike savezne policije. Zaposlenici savezne policije morat će apstinirati od uživanja kanabisa 28 dana prije posla, a takav propis vrijedit će i za Toronto. U Montrealu se od policajaca samo traži da na posao dolaze trijezni.

Također, kanabis se neće moći posvuda konzumirati. U nekim gradovima, primjerice Montrealu, za uživanje kanabisa vrijedit će jednaki propisi kao za uživanje cigareta. U nekim drugim gradovima pušenje 'džointa' bit će dopušteno samo u vlastitom domu.

Idi na 24sata

Komentari 98

  • ante050 17.10.2018.

    Moze li mi neko objasniti od kad su urugvaj i juzna amerika preselili na istok posto vidim da je kanada prva na zapadu legalizirala

  • Zeus609 17.10.2018.

    Bravo Kanada!!!! Ima negdje i razuma!!!!!

  • gologuzi 17.10.2018.

    Da je nasa vlada pametna trebala bi ovo napraviti. Grad Las Vegas za proslu godinu imao je $85 miliona samo od poreza pa jos prihod od robe,radna mjesta. Urugvaj je ovo napravio prije pet godina sada Canada US ima sest drzava gdje je sve kao I u Canadi

Komentiraj...
Vidi sve komentare