To je to što me zanima!

Pernata ljepotica osvojila zlato: Osječka papigica je miss svijeta

Na svjetskom natjecanju u Italiji ljubičasta papiga obitelji Dokletal iz Osijeka osvojila je zlatnu medalju. Ljubav prema pticama u obitelji prenosi se s generacije na generaciju. Ovo im je već treće zlato...
Vidi originalni članak

Četiri ljubičaste papigice vlasnika Matea Dokletala (15) iz Osijeka osvojile su na svjetskom ornitološkom prvenstvu u Italiji zlatnu medalju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ljubav prema pticama u obitelji prenosi se s generacije na generaciju.

Mateov djed Ivan u mladosti se počeo baviti uzgojem golubova, a poslije fazana i paunova. Poslije toga prebacio se na egzotične ptice pa od 1988. obitelj ozbiljno uzgaja ptice.

- S pticama sam otkad sam se rodio jer me je otac svemu učio, a i svi u obitelji volimo životinje. Pokušali smo i s uzgojem kunića, jedno smo vrijeme uzgajali i pse - rekao je Damir Dokletal, koji je ljubav prema životinjama prenio i na sina Matea.

Inače, obiteljska uzgajivačnica trenutačno ima matično jato od oko 100 parova. Velike se ptice razmnožavaju uglavnom jednom godišnje. Manje se češće razmnožavaju te se zato s njima mogu raditi selekcije i birati najljepše za natjecanja. Upravo su tako Damir i njegov sin Mateo odabrali četiri najljepše ljubičaste papigice iz porodice Agapornis rozenkolis za svjetsko natjecanje.

Ovo im je treća zlatna medalja koju su osvojili. Prvu su dobili još 1997. godine.

- Na europskim i svjetskim izložbama otvorilo nam se i to tržište pa naši uzgajivači imaju priliku pokazati kvalitetan uzgoj i riješiti se svojeg viška ptica. Ove godine je u Italiji na prvenstvu bilo prijavljeno 32.000 ptica iz 28 zemalja. Hrvatska je izložila 172 ptice, a iz Osijeka je sudjelovalo troje. I prošle je godine ptica iz Osijeka odnijela zlato - rekao je Damir.

Sin Mateo nam je otkrio kako nije jednostavno brinuti o pticama.

- Pripremam im hranu kako mi tata kaže, hranim ih i pomažemo oko čišćenja - kaže Mateo, čije je dvorište kao mali ZOO vrt pa u njega često dođu djeca iz lokalne škole obići ptice.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • PATRICIA 07.02.2018.

    Papigice su predivne i pametne ptice.

  • Cipelcug 06.02.2018.

    Bravo za slavonsku ljepoticu. Uzgred imao sam priliku biti na izletu u Osijeku. Lijepi grad i simpatični ljudi.

  • 06.02.2018.

    predivna papiga koja se šepuri kao da zna da je snimaju. tako to radi miss svijeta. čestitke !

Komentiraj...
Vidi sve komentare