To je to što me zanima!

Rođen prvi bijeli nosorog začet smrznutom spermom

Ponosni otac bebe iz epruvete je Simba (38) iz zoološkog vrta u Colchesteru, kojega su odabrali jer sjeme od mlađih nosoroga nije urodilo plodom
Vidi originalni članak

U zoološkom vrtu u Budimpešti rodio se prvi bijeli nosorog začet umjetnom oplodnjom sa smrznutom spermom. Ime nema veze s bojom njegove kože koja je zapravo siva. Bebu mužjaka od 45 kilograma, koji još nema ime, majka Lulu prihvatila je i oboje su dobro. Dr. Robert Hermes, s Instituta za ZOO i istraživanje divljine Leibniz u Berlinu, koji je izveo umjetnu oplodnju, vjeruje da je uspješnom upotrebom smrznute sperme u umjetnoj oplodnji napravljen veliki korak za zaštitu podvrsta ugroženih nosoroga.
- Možemo dovesti novi genetski materijal u program, a da ne dovodimo životinje iz njihovog prirodnog staništa - rekao je.
U divljini živi još samo tri, možda četiri bijela nosoroga, a u zoološkim vrtovima diljem svijeta ima ih osam. Pomoću ove metode stručnjaci bi mogli povećati populaciju visoko ugrožene vrste. Simbina sperma bila je zamrznuta tri godine u tekućem dušiku na temperaturi od 196 stupnjeva ispod nule. Novopečeni otac mogao bi dobiti i drugog potomka s desetogodišnjom Cynthiom koja živi u britanskom ZOO-u. Ako sve bude u redu, rodit će u rujnu 2009. godine nakon 16-omjesečne trudnoće.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare