To je to što me zanima!

Sa sinom je prve tri godine pričao samo klingonskim

Lingvist je osmislio projekt da provjeri hoće li njegov sin naučiti vanzemaljski jezik. Dječak ga je počeo ignorirati čim je napunio tri godine
Vidi originalni članak

Lingvist d'Armond Speers iz Minnesote u SAD-u razgovarao je sa svojim sinom samo na klingonskom jeziku prve tri godine njegova života da bi bolje razumio kako djeca uče jezik i da li je moguće naučiti ih vanzemaljski jezik. Gledajući Zvjezdane staze sinula mu je ideja te je više fraza preveo na klingonski. Njegova supruga se pak nastavila držati engleskog jezika.
- Zanimalo me hoće li prihvatiti jezik kao što prihvaća ljudski i počeo ga je učiti. Imao je savršen naglasak i nikada nije miješao klingonske riječi s engleskim - priča tata. Susreo se s omanjim problemima pošto klingonski nema izraz za 'pelene' ili 'bočicu', pa je Alecu za 'stol' govorio 'ravna stvar'. Morao je odustati od projekta jer ga je dječak počeo ignorirati dok je govorio klingonski.
- Postalo mi je jasno da nije uživao u jeziku - kaže Speers i dodaje da nije Trekkie nego je samo strastven po pitanju jezika. Alec sada ima 13 godine i ne razumije ni riječ klingonskog. Jezik koji su razvili glumac Leonard Nimoy, u seriji Spock, i scenarist Harve Bennett, ima 21 suglasnik i pet samoglasnika.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • markees88 24.11.2009.

    ja mislim da je ova serija bila pomalo rasisticka :) svi crnci nekak zdeformiranmi sa razno raznim dodacima na faci :)

  • Q-bit 24.11.2009.

    dam 100 kn na to da ce mali bit talent za jezike ...

  • spectre_1 24.11.2009.

    kapla! >

Komentiraj...
Vidi sve komentare