To je to što me zanima!

Samo u Japanu: U restoranu nude ''rasplesanu'' hobotnicu

''Rižu s rasplesanom hobotnicom'' možete naći u jednom restoranu na Hokkaidu. Prelijete ju sojinim umakom i njezini kraci počinju plesati. Zatim možete jesti
Vidi originalni članak

Kada u restoranu Ikkatei Tabiji na Hokkaidu naručite japansku deliciju odori-don, konobar će vam donijeti zdjelu začinjene riže i povrće, a na vrhu će vas gledati obezglavljena hobotnica. Koja više nije živa, dakako. 

Posebnost ovog jela koje se, ne bez veze, naziva i ''riža s rasplesanom hobotnicom'', je to što hobotnicu možete 'oživjeti'. Naime, kada ju prelijete umakom od soje, počinje se pomicati. Umak stimulira neurone u krakovima lignje i stvara uznemirujući prizor, piše Courier Mail. Slično je i s posoljenim žabljim kracima. Nakon što izlijete sav umak hobotnicu možete pojesti. Ili ne morate. 

U Australiji takvu metodu serviranja hrane, japanskog naziva ikizuruki,  smatraju kontroverznom pa su je zabranili. 

Idi na 24sata

Komentari 26

  • LudoSrce 28.07.2011.

    Pa to je lignjaaaa ,ne hobo...,tako servirano ne hvalaaaa

  • marinac_1 27.07.2011.

    Fuj

  • pupi1234 27.07.2011.

    To nije hobotnica nego lignja, i nije živa jer su joj odsjekli glavu. Očito neki sastojci u sojinom umaku izazivaju kontrakciju mišića, ne kužim zašto se sad svi zgražaju. Japancima je normalno jesti sirovo meso ribe. Meni osobno ovo isto ne izgleda osobito primamljivo i teško da bih to probala, isključivo jer nisam navikla na takvu vrstu hrane, a ne zbog jadne lignje koja je ionako mrtva ko i lignje sa žara koje mi u Hrvatskoj jedemo. Ali, zanimljivo mi je kada netko u proces pripreme hrane uključi i znanost pa nastane nešto novo.

Komentiraj...
Vidi sve komentare