To je to što me zanima!

'Je li kraj svijeta?' Misteriozna invazija hobotnica na plažu...

Što se to događa u Walesu? 'Bojim se da je sama činjenica da smo ih pronašli izvan mora znak da nešto nije u redu', kazao je voditelj Nacionalnog morskog akvarija u Plymouthu
Vidi originalni članak

Nekoliko desetaka hobotnica izašlo je u posljednje tri noći na plažu u New Quayju na obali Walesa i šokiralo lokalno stanovništvo, koje nikada prije nije doživjelo ovaj fenomen. Hobotnice koje žive u ovim vodama mogu narasti do 50 cm obično se nalaze samo u dubinama od 3 do 100 metara. Neke su pronašli mrtve. 

Brett Jones, voditelj brodskih izleta u kojima obilaze dupine, kazao je da ih je prvi puta vidio kada se vraćao s jednog izleta nakon zalaska sunca.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Bilo je kao u scenariju kraja svijeta. Bilo ih je oko 20 ili 25 na plaži. Nikada ih nisam vidio tako izvan vode - kazao je. Dodaje da je iznimna rijetkost vidjeti hobotnice na suhom, javlja Guardian

- Tko zna, možda ih zbunjuju svjetla luke, možda umiru nakon ljeta ili su ih ošamutile nedavne oluje - kazao je. 

Jones je kazao da se, prema njegovom iskustvu, ovakve hobotnice obično skrivaju u kamenju dva ili tri metra ispod površine. Pokušali su, dodaje, vratiti ova stvorenja u more.  

- Pokupili smo one koji su bili skroz na suhom i bacili ih natrag u more. Nadam se da smo ih uspjeli spasiti - kazao je. 

No, njihov pokušaj nije bio dovoljan da ih spasi sve. Zato je nagovarao i druge ljude na plaži da mu pomognu vratiti hobotnice u more, ali ih je upozoravao: 'Stavite rukavice, grizu se kao lude'.

Voditelj Nacionalnog morskog akvarija u Plymouthu, James Wright, upozorio je da je neobična pojava znak da nešto nije u redu s hobotnicama. 

- Bojim se da je sama činjenica da smo ih pronašli izvan mora znak da nešto nije u redu. Područje na kojem vidimo ovo njihovo čudno ponašanje je područje pogođeno olujama Ofelijom i Brianom, pa možemo pretpostaviti da su one utjecale na hobotnice. Možda su ozlijeđene u velikim olujama ili su postale osjetljive na promjenu u atmosferskom tlaku - dodao je Wright. 

Morski biolog Steve Simpson izjavio je da je "ekstremno čudno i nevjerojatno rijetko" da hobotnice na ovaj način izlaze iz mora na suhu obalu. Navodi kako su hobotnice jako ranjive na kopnu i teško je zamisliti da su na njemu pronašle novi izvor hrane.

Idi na 24sata

Komentari 113

  • MilanBabic 12.11.2017.

    bolje neka kazu sa cime truju more vodu da zivotinje bjeze sta se prave ludi

  • PRAVILO BROJ 8 01.11.2017.

    nema u jadranu vise hobotnica preslile su se u vece centre na kopnu i zapocele novo zanimanje

  • arow 31.10.2017.

    Koliko je otislo pod peku

Komentiraj...
Vidi sve komentare