To je to što me zanima!

Stoljetna propast gradića koji je zbog vještica prokleo i Papa

Trasmoz, seoce smješteno na brdu u podnožju planine Moncayo u Aragonu, dom je za tek 62 ljudi. Unatoč tomu, njegovo ime poznato je diljem Španjolske i kod mnogih izaziva osjećaj jeze...
Vidi originalni članak

Dugu povijest tog sela obilježilo je vještičarenje i kletva koju, vjeruju malobrojne preostale duše u selu, može skinuti samo i isključivo - Papa. 

Povijest vještičarenja u Trasmozu je počela još u 13. stoljeću, u dvorcu iznad sela. Tada je naime nekoliko stanovnika tamo odlučilo kovati lažni novac. Kako bi spriječili da im ostali ne 'njuškaju' po dvorcu, proširili su glas da se u dvorcu noću okupljaju vještice koje tamo održavaju svoje rituale i kuhaju magične napitke. 

Lažne su glasine uspjele uplašiti stanovnike gradića i otad ga se povezuje s vještičarenjem, piše BBC. U to vrijeme Trasmoz je bio vrlo bogato mjesto okruženo rudnicima srebra i željeza, plodnim tlom i bogatstvom vode. Ono što mu je također išlo u prilog bila je njegova teritorijalna pozicioniranost zbog koje nisu trebali Crkvi plaćati poreze

Kada su se pojavile glasine o aktivnosti vještica u dvorcu iznad Trasmoza, nadbiskup obližnjeg grada Tarazona sve je stanovnike ekskomunicirao što je značilo da više nisu mogli primati sakramente ili se primjerice ispovijediti nedjeljom. 

U Trasmozu je živjelo vrlo miješano stanovništvo. Bilo je tu Židova, Kršćana i Arapa i nitko se od njih nije javno pokajao što bi im omogućilo povrat milosti Crkve. Kap koja je prelila čašu bila je kada je Crkva počela svojevoljno uzimati vodu bez plaćanja Trasmozu zbog čega su njegovi stanovnicu uzeli oružje u ruke. No, kralj Ferdinand II stao je na njihovu stranu i Crkva se morala povući. 

Crkva to nikada nije oprostila Trasmozu te je uz eksplicitno dopuštenje pape Juliusa II 1511. godine na njega bacila kletvu čitanjem psalma 108. Radi se o toliko snažnoj kletvi da ju skinuti može samo Papa, no to se nikada nije dogodilo. 

Nakon toga Trasmoz je počeo propadati. Godine 1520. izgorio je dvorac koji nikada nije obnovljen, a najveći mu je udarac zadan kada su u 15. stoljeću iz Španjolske protjerani svi Židovi. S 10 tisuća stanovnika grad Trasmoz protvorio se u seoce koje danas ima 62 stanovnika te - jedan kafić. Nemaju ni trgovinu, ni poštu, a ni školu. 

Mnogi i danas vjeruju da se to dogodilo upravo zbog papine kletve. 

Idi na 24sata

Komentari 75

  • Čavoglavi Hrvat 29.04.2016.

    Ne cudi da ovakve bajke dolaze iz zemlje u kojoj je gotovo 100% katolika.

  • KKKrešimir 29.04.2016.

    A taj psalm 108 je najgori od svih kletva: pjevajte skupa pisme o bogu....???? LOL

  • hvala bogu što sam ateist 29.04.2016.

    To je taj krščanski bog koji je utjelovljeno dobro, koji je dopustio da mu jedinog sina gomila od par stotina neopranih smrdljivih primitivaca raspne na križ i ubije, koji ima malu knjigicu u kojoj je deset zapovjedi po kojima svi koji u njega vjeruju moraju živiti, a ako slučajno neko od njih ikada u životu prekrše on njihovu dušu baci u jamu paklenu punu vatre i muka gdje se ona vezana usijanim lancima muči do kraja vremena - no on kako rekoh nije zao - on je utjelovljena dobrota on to radi jer on svoje vjernike neizmjerno VOLIIIIIIII !!! i naravno za njihovo dobro...

Komentiraj...
Vidi sve komentare