To je to što me zanima!

Sud je podržao zakon koji propisuje zatvor za preljub

Najviši sud Južne Koreje i dalje zagovara nekoliko desetljeća star zakon o preljubu koji supružnika koji ima aferu kažnjava zatvorom kao kriminalca
Vidi originalni članak

Kritičari tvrde da je zakon zastario, da krši osobne slobode i nepotrebno zadire u seksualni život odraslih ljudi. Odvjetnici popularne glumice Ok So-ri, koja je optužena za preljub, žalili su se već četvrti put Ustavnom sudu. Suprug Park Chul, također javna osoba, prijavio ju je da je u vezi s opernim pjevačem.
- Pravno shvaćanje našeg društva da je preljub štetan za socijalni poredak te vrijeđa prava zakonskog partnera ostaje na snazi - rekao je jedan od devet Ustavnih sudaca i odbacio žalbu.
Popularni par počeo je prljavi razvod u siječnju kada je svaki održao konferenciju za novinare na kojoj su "vadili prljavi veš" iz problematičnog braka. Glumica je, sa suzom u oku, priznala preljub, ali i optužila Parka da nije dorastao ulozi njezinog muža.
- Zakon o preljubu postao je sredstvo osvete partnera, a ne sredstvo koje bi eventualno spasilo brak - navela je Ok u žalbi.
Stupio je na snagu 1953. godine da bi zaštitio žene da ne završe na ulici ako ostave lažljivog supruga. Danas rijetko tko završi u zatvoru, ali svake godine na tisuće supružnika zatrpa sud s kriminalnim prijavama. Kritičari tvrde da bi bilo bolje da se dozvoli civilna tužba za kompenzaciju na Građanskom sudu.
- Nije primjereno da se nemoralno ponašanje izjednačava s kriminalnim - sudac Kim Jong-dae dao je odvojeno mišljenje.
Trebala im je dvotrećinska većina da proglase zakon neustavnim. Imali su pet. Manjina od četiri suca glasala je za zakon i pobijedila.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • zorankar 09.11.2008.

    ha ha kod nas bi zatvori bili prekrcati

  • maya0007france 09.11.2008.

    glupost, kao da ce to promjeniti muskarce ... kod nas bi ih onda 50% trebalo strpati u zatvor ..... pocevsi s Clintonom ;-)))!

Komentiraj...
Vidi sve komentare