To je to što me zanima!

Talijan i Srbi draguljare varali novčanicama iz - Monopolyja

Peteročlana banda iz Nottinghama osuđena je na ukupno 22 godine zatvora zbog prijevare teške nekoliko milijuna funti u kojoj su koristili novac iz popularne društvene igre
Vidi originalni članak

Četiri Srbina iz Nottinghama u Engleskoj te Talijan koji ih je predvodio osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne zbog prijevare draguralja u vrijednosti od 7 milijuna funti što je nešto manje od 70 milijuna kuna. 

Vjerovali ili ne, petorka je draguljare varala pomoću novčanica za Monopoly, a uz nekoliko, relativno rečeno, manjih prijevara uspjeli su izvesti i jednu u kojoj su ostvarili dobit od čak 6,1 milijun funti na štetu draguljara Johna Calleija među čijim su klijentima i neki slavni glumci. 

Vođa cijele operacije bio je Talijan Gianni Accamo koji se draguljarima predstavljao kad stručnjak za drago kamenje, a s Calleijem se konkretno sastao u hotelu Covent Garden. Londonski draguljar njihove je prave novčanice prebrojio strojem za brojanje novca, a kada su on i njegov zaštitar maknuli pogled, članovi bande prebrojane su novčanice zamijenili novčanicama iz - Monopolyja. 

Kada je John Calleija shvatio da u rukama ima laže novčanice, već je bilo prekasno - banda je pobjegla s dijamantima vrijednim oko 60 milijuna kuna. Tu, naravno, nisu stali. U Bristolu su draguljara Jacka Cohena prevarili za oko 420 tisuća funti te još nekoliko njih za manje iznose. 

- Vaša je prijevara prije svega iziskivala da sa žrtvama uspostavite odnos povjerenja. Radili ste kao prava kriminalna grupa, išli ste u izvidnice i pomno planirali svoja nedjela. Ovakav poduhvat iziskivao je posebnu ingenioznost i trud, objasnio je svoju presudu osuđenoj petorci bristolski sudac Julian Lambert, piše ugledni The Guardian.  

Gianni Accamo (44) je osuđen na šest godina zatvora, Dragoslav Đorđević (44) na sedam godina i četiri mjeseca, a njegovi sinovi Juliano Nikolić (26) i Bruno Nikolić na četiri godine i četiri mjeseca te na 22 mjeseca zatvora. Dušica Nikolić (45) osuđen je na dvije i pol godine zatvora. 

Svi oni uhićeni su još krajem 2014. godine kada je policija sve ukradene dragocjenosti pronašla u teglama u njihovoj kući, ispod zasađenih biljaka. 

 

 

Idi na 24sata

Komentari 16

  • kasapin 14.06.2016.

    prodajem dva tvornički upakovana monopoly, cijena 1000,00 kuna

  • nokia003 14.06.2016.

    Bravo kraljevi! Malo me podseca na englesku seriju Hustle.

  • Preteznovedro 14.06.2016.

    Nije mi jasno. Draguljari u dragulju golim okom vide nesavršenosti koje čovijek nevidi povečalom. Naravno kad otkupljuju dragulje. Da ovo nisu vidjeli ne vjerujem. Neka prevara osiguranja garantirano. Prodaja pala jer ljudi nemaju novac, a oni koji imaju ne kupuju sitnariju u draguljarnici.

Komentiraj...
Vidi sve komentare