To je to što me zanima!

'Tekuće stablo': U Beogradu se nalazi drvo koje proizvodi kisik, a nema ni korijen ni krošnju

Osim funkcije uklanjanja CO2 i proizvodnje O2, što je analogno odraslom stablu, sustav u potpunosti uklanja teške metale iz oko 1000 prostornih metara gradskog zraka mjesečno
Vidi originalni članak

Drvo koje proizvodi kisik, a nema deblo ni korijen nalazi se u Beogradu.

Radi se o tekućem drvu "Urbanom foto-bioreaktoru 'Liquid3'  koji je razvijen na Sveučilištu u Beogradu, odnosno na Institutu za multidisciplinarna istraživanja uz potporu UNDP Srbija. Prototip je instaliran u rujnu 2021. u suradnji s općinom Stari Grad.

- Sustav je u svakom pogledu nadmašio naša očekivanja, pokazao se kao pouzdan i učinkovit način ozelenjavanja koji je prihvaćen od strane građana i koji kroz medijske reakcije šalje važnu poruku o važnosti poboljšanja kvalitete zraka u urbanim sredinama - rekao je dr. Ivan Spasojević. iz Instituta za Telegraf.

HOROR U BEOGRADU Uhitili monstruma iz Srbije, kćer držao kao robinju. Majka curice ga brani: 'Fenomenalan je otac'

Dodaje kako se drvo ne zalijeva, ali se mora održavati - svakih 30 do 40 dana čisti se, a održavanje sustava košta oko 850 eura.

'MINUT SRCA MOG' Rozga rasprodala beogradsku Arenu: Hvala što ste mi svoje srce poklonili. I ja u vama svoje!

Osim funkcije uklanjanja CO2 i proizvodnje O2, što je analogno odraslom stablu, sustav u potpunosti uklanja teške metale iz oko 1000 prostornih metara gradskog zraka mjesečno, a sustav se temelji na fotosintetskoj i biosorbentskoj aktivnosti mikroalgi. Njihova učinkovitost u vezivanju ugljika znatno je veća u usporedbi s kopnenim biljkama.



 
Idi na 24sata

Komentari 3

  • Jopazg 01.04.2023.

    Same gluposti iz tog pasaluka dolaze.

Komentiraj...
Vidi sve komentare