To je to što me zanima!

Zašto pjena na Guinessu stoji dulje od ostalih?

Odlučni da otkriju tajnu dugotrajne pjene i uživanju u njoj pri pijenju bilo koje vrste piva, vrsni znanstvenici bacili su se u istraživanje
Vidi originalni članak

Najbolji znanstvenici počeli su raditi na otkrivanju tajne dugotrajnog zadržavanja pjene na pivu. Na to ih je potaknula pjena Guinessa koja se dulje zadržava na vrhu od ostalih piva. Pjena je mikrostruktura s kompleksnim povezivanjem, odnosno njezina stanična struktura sastoji se od mreže mjehurića punjenih plinom, a odvojenih tekućinom. Stijenke tih mjehurića miču se zbog napetosti na površini, a brzina kojom se miču ovisi o njihovoj zakrivljenosti. Kao rezultat micanja, mjehurići se sjedinjuju i struktura se raspada. Zbog toga pjena ubrzo nestaje. Matematičar s Princetona Robert MacPherson i fizičar David Srolovitz došli su do ovog otkrića, a nastavit će istraživati kako stvoriti savršenu dugotrajnu pjenu. Matematika ponašanja pivskih mjehurića slična je granularnoj strukturi u metalima i keramici, pa vjeruju da će njihov rad biti od koristi - kako u metalurgiji i industriji, tako i u kafićima. Njih dvojica smatraju da će njihovo otkriće pomoći u stvaranju savršene pjene na svakom pivu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare