To je to što me zanima!

Arktička lisica ima deblje krzno od polarnog medvjeda

Životinje kojima se krzno mijenja ljeti i zimi uživaju u vječnom snijegu i ledu. Ljeti, kad nema snijega, krzno im je smeđe pa se bolje sakriju na stijenama
Vidi originalni članak

Ove slatke životinjice koje žive oko Sjevernog pola posebne su po tome što im se, ovisno o godišnjim dobima, boja krzna mijenja. Tako kada dođe ljeto, njihovo mekano krzno je u predjelu glave, leđa i nogu smeđe, dok su im bokovi i trbuh izrazito svijetli. 
Kada nastupi zima, dođe i do nove promjene. Tada se arktičke lisice dijele u dvije skupine: bijela i plava lisica. Bijela tako ima potpuno bijelo krzno, dok se krzno plavih lisica pretvara u svijetlosivu do tamnoplavu, a ponekad i crnu boju. Nemaju nikakvih problema s hladnoćom jer im je zimi krzno toliko debelo i gusto da ih debeli minusi ne mogu omesti u svakodnevnom životu.

Krzno im je deblje čak i od krzna polarnog medvjeda. Arktička lisica, koja dolazi iz porodice pasa, na prvi pogled se i lako može zamijeniti za slatkog kućnog ljubimca.Krase ih kratka njuškica i nožice te vrlo male uši. Arktičke lisice žive samo četiri godine. Najveći neprijatelji su im polarni vukovi, ali i medvjedi od kojih lisice bježe “glavom bez obzira”. Ženka jednom godišnje okoti od tri do devet mladunaca, koji nakon šest tjedana prestanu sisati i postanu jako zaigrani. Tada većinu svojega vremena provode u bezbrižnoj igri.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare